Ізоляція Білорусі та війська на східних кордонах НАТО: підготовка Польщі та Литви до можливих провокацій “вагнерівців” — в огляді експертів

Польські військовослужбовці. Фото: gettyimages.com

Польща і Литва об’єднують свої зусилля з реагування на можливі провокації з боку найманців приватної військової компанії (ПВК) “Вагнер”, які зараз перебувають на території сусідньої для цих країн Білорусі.

Керівництво двох країн не виключає повного закриття кордонів із Білоруссю в разі серйозної провокації з боку “вагнерівців”.

Політичні домовленості двох країн

На початку серпня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький і президент Литви Гітанас Науседа провели зустріч, під час якої заявили, що найманці ПВК “Вагнер”, які перебувають у Білорусі, можуть здійснювати провокації на кордоні країн НАТО, передає CNN.

Моравецький вважає, що “вагнерівці” можуть дестабілізувати ситуацію на східному кордоні Північноатлантичного альянсу. За його словами, понад 100 бойовиків уже вирушили до стратегічної ділянки польської території, яка розташована між Білоруссю і російським містом Калінінград.

“Сьогодні кордони Польщі та кордони Литви — це кордони вільного світу, які зупиняють тиск деспотизму зі сходу. На наших кордонах — кордонах Литви, кордонах Польщі — припинено різні гібридні атаки, які тривають уже два роки”, — заявив Моравецький.

Польський прем’єр упевнений, що присутність “вагнерівців” у Білорусі є способом для Росії перевірити реакцію Польщі та її союзників.

Зі свого боку, Науседа підкреслив, що лідери зустрілися в Сувалкському коридорі, “щоб обговорити ситуацію з безпекою на наших кордонах”.

“Присутність найманців ПВК “Вагнера” в Білорусі є додатковим фактором ризику для безпеки для Литви і Польщі та союзників по НАТО. Ми залишаємося пильними і готовими до будь-якого можливого сценарію”, — зазначив президент Литви.

Поточну ситуацію на кордоні з Білоруссю і координацію Польщі з Литвою та іншими балтійськими державами в контексті можливих провокацій з боку Білорусі обговорили також міністри внутрішніх справ Польщі та Литви Маріуш Камінський і Агне Білотайте. За підсумками переговорів було ухвалено спільне комюніке.

“Узгодили механізми реагування на загрози, які виникають з боку Білорусі, і потенційні майбутні провокації в прикордонні. Обговорили також механізм, який застосують у разі необхідності закрити всі пункти перетину кордону з Білоруссю, результатом чого була б ізоляція режиму Лукашенка”, — йдеться в документі.

Камінський зазначив, що польська влада перебуває в контакті із союзниками, для яких присутність “вагнерівців” у Білорусі також може становити загрозу.

“Я не виключаю, що якщо ми вважатимемо, що це правильна відповідь на цей момент, то ми доб’ємося повної ізоляції Білорусі. Будь-яка серйозна провокація на кордонах Польщі, Литви та Латвії буде зустрінута спільною, твердою і продуманою відповіддю нашої влади”, — підкреслив глава МВС Польщі.

Передісторія

У середині липня найманці ПВК “Вагнер” після заколоту Євгена Пригожина (засновник ПВК “Вагнер”, — ред.) прибули на територію Білорусі. 14 липня Міноборони Білорусі підтвердило прибуття “вагнерівців” у табір у Могильовській області. За інформацією відомства, бойовики почали навчати білоруських військових у таборі під Осиповичами.

Водночас керівництво Польщі та країн Балтії висловлюють побоювання з приводу того, що бойовики ПВК “Вагнер” будуть перекинуті в Сувалкський коридор.

Цей об’єкт розташований на польсько-литовському кордоні, недалеко від білоруського міста Гродно, і має велике стратегічне значення, оскільки є кордоном між країнами Балтії та іншими країнами Європи. Це ділянка кордону Польщі та Литви протяжністю близько 100 кілометрів.

Ця територія з’єднує Литву, Латвію та Естонію з іншою частиною Європейського Союзу і країнами НАТО і відокремлює Калінінградську область РФ від Білорусі.

У разі атаки армії РФ або бойовиків ПВК “Вагнер” Литва, Латвія та Естонія можуть бути відрізані від своїх західних союзників, зокрема, від Польщі та інших європейських держав.

7 серпня Білорусь почала військові навчання біля кордонів Литви та Польщі. Їх проводять на білоруському полігоні “Гожський” і в Гродненській області, недалеко від Сувалкського коридору. За даними моніторингової групи “Беларускі Гаюн”, “немає жодного зв’язку між проведенням навчань із 6-ю механізованою бригадою і потенційною загрозою Сувалкському коридору”.

Водночас у Міноборони Білорусі повідомили, що під час навчань використовувався досвід так званої “спеціальної військової операції” армії РФ в Україні: широке застосування безпілотних літальних апаратів і тісна взаємодія танкових і мотострілецьких підрозділів із підрозділами інших родів військ.

У зв’язку з цим, Польща вирішила перекинути до кордону з Білоруссю 10 тисяч військовослужбовців і бойову техніку. Як заявив секретар Національного комітету безпеки і оборони Польщі Збігнєв Гофман, спільні навчання білоруської армії і ПВК “Вагнер” є провокацією.

“Національний комітет безпеки і оборони проаналізував можливі загрози, і міністр національної оборони Маріуш Бланшар ухвалив рішення перемістити наші військові формування із Заходу на схід Польщі. Завдання цих підрозділів — тренування, а також стримування потенційного агресора”, — наголосив Збігнєв Гофман.

Якщо російська армія або бойовики “Вагнера” штурмуватимуть Сувалкський коридор, керівництво НАТО вважатиме це приводом для запуску 5-ої статті статуту Альянсу, в якій ідеться про те, що, якщо “одна держава Північноатлантичного альянсу стає жертвою збройного нападу, всі інші держави вважатимуть цей акт насильства збройним нападом на всі країни НАТО”.

Огляд думок експертів

Чи наважиться ПВК “Вагнер” на провокації щодо Польщі та Литви? Яка мета цих провокацій? Яка роль Кремля у здійсненні диверсій на території країн НАТО? Відповіді на ці та інші запитання в ефірі телеканалу FREEДОМ шукали:

  • Вітіс Юрконіс, політолог, керівник литовського офісу Freedom House, викладач Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету;
  • Павло Латушко, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі;
  • Станіслав Желіховський, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник;
  • Володимир Фесенко, політолог;
  • Андрій Сидельников, російський політик, лідер руху “Говоріть голосніше”.

ВІТІС ЮРКОНІС: Литва готова до провокацій з боку ПВК “Вагнер”

— Загроза [провокацій з боку ПВК “Вагнер] існує. Хоча, як у Польщі, так у Литві, ніякої паніки взагалі немає.

Є розуміння, що пригожинські хлопці, які перебувають на території Білорусі, частково нібито здійснюють таку функцію засвоєння грошей. Лукашенко в цьому дуже здібний, він завжди знаходить привід брати гроші у Кремля, і це дуже важлива риса його режиму.

Друге: сам Лукашенко дуже часто демонструє лояльність, продає свою лояльність Кремлю. Ну і третє – це можливість для Лукашенка знайти привід дражнити сусідів, робити якісь психологічні операції такого плану.

Але треба сказати, що це не тільки питання пригожинських хлопців, ми знаємо, що військові навчання на кордоні проходять, і ми в такому сусідстві живемо давно, бачимо, що Польща на це дивиться дуже серйозно. І тут додатково під’їхали 10 тисяч військових на кордоні з Білоруссю, і це вже якось напружує білоруський режим. Лукашенко сказав, що треба поговорити із сусідами.

Литва, тим часом закрила два пункти в Білорусь із шести. Таким чином, ми до ситуації ставимося серйозно, але також розуміємо, що загрози можуть бути різного плану, з огляду на характер цих усіх пригожинських найманців.

Тобто, ми більше очікуємо на якісь провокації, ніж на інтервенцію тощо. Тому що, так чи інакше, ми країна НАТО. Тут ми говоримо не тільки про Польщу і Литву, але також і про ті натовські війська, які розміщені на території наших країн.

Між партнерами Північноатлантичного альянсу зараз ведеться досить інтенсивна координація, і війська розміщені на території країн Балтії та Польщі. Тож, якщо буде навіть найменший рух, мені здається, мало не здасться. А на провокації, будь-якого виду загрози тощо, поки що ми можемо відповісти, використовуючи той інструментарій, який маємо, і поки що цим користуємося.

Ми бачимо рішучість Польщі. Навіть без присутності НАТО Польща сама може дати досить сильну відсіч сусідам і Білорусі також. І ми бачимо вже коливання Лукашенка, мовляв, давайте, можливо, порадимося тощо.

Була бравада, що, мовляв, як ми зможемо зупинити “пригожинських”, вони так рвуться до Варшави тощо. Але як тільки Варшава більше почала звертати на це увагу, то розставила 10 тисяч солдатів, якось риторика і ця бравада зникли.

Серйозні країни менше говорять, більше діють. І в цьому плані ми дотримуємося спокою і спостерігаємо за тим, що відбувається. І посилаємо чіткі сигнали, що ми все бачимо, і в разі чого, готові відповідати.

ПАВЛО ЛАТУШКО: Мета провокацій — відтягнути ресурси НАТО до кордонів Білорусі та зменшити допомогу Україні

— Найманців “Вагнера” ми бачимо на Брестському полігоні. Потім ми чуємо про те, що вони перебувають у Пещатці, це два кілометри від лінії державного кордону з Польщею в Біловезькій пущі. Потім, звичайно ж, це центральне місце – Могильовська область.

Надходить інформація, що планується створити табір для найманців ПВК “Вагнер” біля кордону з Гомельською областю біля Зябрівки. Тобто, вони навчають військовослужбовців.

Одночасно ми бачимо, що використовується історія, розпочата ще 2021 року з направленням для штурму державних кордонів з країнами-членами Європейського Союзу і НАТО — Польщею, Латвією насамперед а також Литвою — нелегальними мігрантами. Ми бачимо з вами передислокацію або якісь навчання збройних сил Білорусі: на Гошовському полігоні в Гродненській області відбуваються навчання, надходить інформація від Міністерства оборони, що тисячі військових направляють до кордону Польщі.

І тут ще риторика Путіна і Лукашенка, що Польща отримала несправедливо від Сталіна в подарунок частину території. Лукашенко каже, що найманці “Вагнера” хочуть прогулятися вже і до Варшави. Тобто, ми бачимо з вами спеціальну інформаційну операцію, яка вже має місце і реалізацію у вигляді конкретних прикладів дестабілізації ситуації на кордоні.

Приклад: я подивився твіт прикордонної служби Польщі, і там було повідомлення, що за останню добу 115 нелегальних мігрантів намагалися штурмувати кордон із Польщею. Минулого тижня це було і 300 осіб, і 200 осіб. Ми бачили з вами, що в напрямку Латвії була дірка в кордоні. І навіть буквально вчора латвійські прикордонники змушені були відкрити стрілянину.

Тобто, вони вже роблять певні дії. Ну і на додачу Міністерство оборони Білорусі заявляє, що у вересні відбудуться якісь військові заходи, які за масштабом будуть найбільшими. Мета – дестабілізувати ситуацію на кордоні, відтягнути ресурси, резерви НАТО на охорону кордонів.

Таким чином, менше ресурсів і коштів піде на допомогу Україні для того, щоб допомогти їй перемогти у війні. І Україна також повинна буде спрямовувати частину своїх резервів на північний кордон з Білоруссю.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: Сил для вторгнення в Польщу у “вагнерівців” немає

— Цілу низку так званих інформаційно-психологічних спецоперацій Кремль разом із режимом Лукашенка проводив спеціально під саміт НАТО у Вільнюсі. Литва межує з Білоруссю, і розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі та рішення про передислокацію ПВК “Вагнер” до Білорусі, я думаю, було спеціально зроблено для того, щоб здійснити психологічний вплив і на Польщу, і на Литву, і найголовніше, на учасників саміту у Вільнюсі.

Але зараз, я думаю, трохи змінилася стратегія, тактика. Акцент зроблено на Польщі. Це видно із заяв і Лукашенка, і Путіна. Польська тема активно зараз розігрується в Кремлі. Вони намагаються посварити Польщу й Україну, придумують різні фейки.

Зокрема, про те, що нібито Польща хоче окупувати Західну Україну, і це вже не вперше, це було і минулого року. Ну і низка інших провокаційних вкидань робиться.

Але тема “Вагнера” зараз дійсно активно розкручується. Це пов’язано, на мій погляд, насамперед із виборами. У Польщі в середині жовтня мають відбутися парламентські вибори, і, мабуть, у Кремлі вирішили впливати через загрозу можливих військових дій проти Польщі, впливати на польське суспільство.

Я думаю, що вони помиляються, як з Україною та українським суспільством, так і в оцінці ситуації в Польщі. У Кремлі неадекватно оцінюють ситуацію. Вони думають, що якщо лякати військовою силою, то поляки злякаються і відмовляться від союзу з Україною. Там почнуться антивоєнні настрої.

Але ми бачимо прямо протилежну реакцію. Прямих ризиків, на мій погляд, немає. Швидше є непрямі ризики, провокації. Саме провокації за участю “вагнерівців” у прикордонних районах або відновлення спецоперації з мігрантами. Це вже було, до речі кажучи.

Щодо мігрантів уже були масштабні провокації проти Польщі, проти Литви. А зараз можуть до цього долучити і “вагнерівців”, можуть бути і збройні провокації. Тому поляки про всяк випадок страхуються і правильно роблять.

Сил для повномасштабного вторгнення або в Польщу, або в Україну у ПВК “Вагнер” на сьогодні немає. Тим більше важку зброю вони залишили в Росії, скажімо так, на полях війни проти України у своїх таборах, коли йшли, але все одно щось може дати Лукашенко.

Тобто, ризик саме в прикордонних провокаціях. Це не так критично, але, тим не менш, це теж може бути проблемою. Тому всі сусідні країни з Білоруссю повинні про всяк випадок проявляти запобіжні заходи.

СТАНІСЛАВ ЖЕЛІХОВСЬКИЙ: Польща може повністю перекрити кордони з Білоруссю

— Варто насамперед зазначити, що польсько-білоруські відносини, не кажучи про польсько-російські, перебувають чи не на найнижчому рівні за всю сучасну історію. І тут є багато подій, які відбулися лише за останні місяці.

Прикладом антизахідної політики режиму Олександра Лукашенка є засудження цьогоріч активіста польської меншини та журналіста Анджея Почобута до восьми років таборів.

А ось інший приклад: у лютому в костелі Діви Марії Розарії в Гродненській області було зафарбовано фреску “Чудо на Віслі”. У центрі зображення була фігура отця Ігнація Скорупки, який героїчно загинув у Варшавській битві, вирішальному бою радянсько-польської війни 1919-1921 років, коли армію Тухачевського було розбито, і Польщі вдалося відстояти свою незалежність. Поведінку режиму можна пояснити у зв’язку з кампанією зі знищення слідів польської спадщини, яка знаходиться в Білорусі.

Якщо ця політика режиму Лукашенка продовжуватиметься, а також, якщо відбуватимуться подальші спроби дестабілізації на польсько-білоруському кордоні, зокрема, в контексті міграційної кризи та інших подібних провокацій, то не виключаю, що Варшава ще жорсткіше підійде до питання зміцнення своїх кордонів. І тоді, можливо, буде закриття різних пунктів пропуску через кордон тощо.

Тобто, це фактично буде повна ізоляція з боку Польщі й, можливо, приєднаються до цього процесу Литва і Латвія. Тому зараз дуже багато йде дискусій з цього приводу. І фактично можна сказати, що це повністю нівелює ті невеликі спроби з боку польського уряду налагодити якусь комунікацію з білорусами.

Фактично Лукашенко виконує все те, що йому велить робити його сюзерен Володимир Путін. І таким чином це йде на шкоду насамперед білоруському народу, тому що комунікації між поляками, білорусами були досить-таки високими. І тут багато причин також і історичних.

Але ми повинні розуміти, що Польща захищає свої національні інтереси, захищає також безпеку Європейського Союзу і Північноатлантичного альянсу. Тому не виключаю, що Варшава може піти на такі вкрай непопулярні заходи, зокрема, повне закриття кордонів з Республікою Білорусь.

АНДРІЙ СИДЕЛЬНИКОВ: Польща і країни Балтії готуються до можливих провокацій “вагнерівців”

— Я вважаю, що такі провокації можуть готуватися. Наскільки мені відомо, такі рейди [на територію Польщі] дійсно плануються. І тут має бути жорстка відповідь. Ясна річ, що це робиться для того, щоб спровокувати армії країн НАТО на вступ у цю війну.

Частково цей цирковий заколот Пригожина був призначений для того, щоб передислокувати цих головорізів на територію Білорусі, щоб вони вже сьогодні, перебуваючи там, могли готувати різні диверсії проти країн НАТО, чим вони займаються і будуть займатися найближчим часом. Тож має бути чітка, жорстка відсіч, і за такого вторгнення військові об’єкти, які знаходяться на території Білорусі, мають бути знищені миттєво.

Я не дуже можу уявити, як це буде. Те, що ми бачимо — Польща готується, країни Балтії готуються до цього. Вони реально усвідомлюють, що це непросто якісь погрози на словах. Дійсно, диверсії готуються, і їм потрібно протистояти.

Ми усі прекрасно розуміємо, що ПВК “Вагнер” це пішак. Жодних самостійних рішень такі терористичні організації не можуть ухвалити, ухвалення рішень відбувається в зовсім іншому місці. Хто ухвалює ці рішення? Ми всі розуміємо і знаємо, що російське керівництво має безпосередній стосунок до всіх подій, що відбуваються.

Тому російська влада вже взяла на себе відповідальність, тому що вона утримувала приватну військову кампанію, незаконно збирала терористів, влаштовувала теракти, і тут буде повторення. Не можна буде зробити так, що зайшов Пригожин зі своїми можливостями, а російське керівництво, приміром, Пєсков (Дмитро Пєсков, прессекретар президента РФ, — ред.) та інші розповідатимуть, що ми, мовляв, нічого не знаємо, і до нас це стосунку не має.

Має прямий стосунок. Це держава-терорист і все, що відбувається — це відповідальність цієї держави і відповідальність тих людей, які ухвалюють рішення в Кремлі.

Читайте також: Для чого режим Лукашенка створює кризу на східних кордонах Євросоюзу — думки (ВІДЕО)

Прямий ефір