Ослаблення рубля: причини та наслідки крутого піке російської валюти (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: dialog.ua

Вперше за півтора року “дерев’яний” пробив психологічно важливу позначку — 100 рублів за 1 долар. Агентство Bloomberg назвало російську валюту однією з найгірших у світі — нарівні з турецькою лірою та аргентинським песо. За волатильністю — це мінливість курсу — рубль на першому місці, інформує FREEДОМ.

Причинами піке стали дешеві кредити, великі витрати федерального бюджету насамперед на продовження повномасштабної агресії проти України та низький попит на рублі. Крім того, основним джерелом надходження іноземної валюти до Росії є експорт нафти та газу, який через санкції значно впав. Ось і виходить, що доларів та євро в російській економіці мало, а рублів — багато.

“Ослаблення рубля є результатом міжнародного тиску російську економіку, і навіть ціною підтримки економіки. Ніхто не хоче тримати рублі, а обмежена пропозиція іноземної валюти від експортерів чинить тиск на валюту. Тим часом рахунок поточних операцій слабшає на тлі зростання імпорту і зниження доходів від експорту, що ще більше цей тиск посилює”, — заявив Ерік Меєрссон, головний стратег із ринків шведської фінансової групи, що розвиваються.

Російська влада тим часом приводу для занепокоєння не бачить. Так, у Центробанку заявили, що ризиків для фінансової стабільності з боку послаблення курсу рубля немає. При цьому зупинити спад регулятор намагається, ухваливши рішення припинити купівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку до кінця 2023 року. Влада країни-агресора не поспішає вдаватися до радикальних заходів, оскільки їм самим вигідний такий кульбіт національної валюти, вважають експерти. Вони намагаються наповнити дірявий федеральний бюджет дешевим рублем, тим самим знижуючи купівельну спроможність населення.

“Свої економічні проблеми вони намагаються вирішити, фактично, коштом населення. Яким чином? Ми ще 2 місяці тому говорили, коли вони вже річний дефіцит виконали, що шляхів наповнення бюджету не так і багато. Один із поганих варіантів — шляхом збіднення населення — це девальвація національної валюти”, — каже Василь Фурман, доктор економічних наук.

Іншими словами, рублів у росіян залишається стільки ж, але купити на ці гроші вони можуть значно менше й насамперед імпортних товарів чи товарів з імпортними компонентами.

“Імпорт у Росії стане дорожчим. Це прямий зв’язок між тим, що відбувається і тим, що буде. Це означає, що, оскільки є імпортна залежність у Росії за багатьма групами товарів, відповідно ці товари або зростуть відразу ж на курс девальвації рубля, або якщо вони мають тільки імпортні компоненти, то це збільшує вартість компонентів, і, відповідно, вже не на той розмір, на який девальвував рубль, але все ж таки збільшує вартість цих товарів”, — сказав Ілля Несходовський, економічний експерт.

Торгове сальдо — це різниця між надходженнями й витратами за зовнішніми торговельними угодами країни, що скорочується і в Білорусі. А обвал російської валюти спричинив і спад білоруського рубля. За підсумками торгів на Білоруській валютно-фондовій біржі “зайчик” просів до мінімуму за останні 16 місяців.

Читайте також: РФ загрожує обвальна інфляція, але влада продовжує заспокоювати громадян, — Ліпсиц

Прямий ефір