Гарантії безпеки для України: навіщо підписувати двосторонні договори, пояснив дипломат

Олег Шамшур. Скриншот: uatv.ua

Декларація G7 на Вільнюському саміті — це ще не гарантії безпеки, але важливий документ для України. Таку думку сьогодні, 13 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, надзвичайний і повноважний посол України Олег Шамшур.

Він зазначив, що сама декларація G7 має загальний рамковий характер і не є юридично зобов’язувальним документом, тому важливо, щоб були укладені двосторонні договори між Україною та країнами, які підписали декларацію.

“Судячи з усього, цей процес пішов. Насамперед він пішов зі Сполученими Штатами — це наш головний, найбільш суттєвий партнер. Дуже важливо, що почалися переговори з Великою Британією. І важливо, що й інші держави долучилися. Я так розумію, що з ними вже почалися контакти. У декларації й, будемо сподіватися, у всіх договорах, які з’являться, мають бути охоплені всі необхідні для забезпечення безпеки України елементи. Мається на увазі військова допомога, і військово-політична, і економічна підтримка, забезпечення покарання тих, хто винен у злочинах на території України”, — сказав Шамшур.

На його думку, у кожному двосторонньому договорі мають відображатися всі елементи декларації.

“Якщо подивитися на всі інструменти, які існують у світі, єдиний договір, який справді забезпечує безпеку його членам, — це договір про колективну безпеку країн-членів НАТО. Тобто є стаття п’ять, яка гарантує підтримку учасникам Альянсу, якщо вони будуть об’єктом нападу. До цього часу цю статтю було задіяно тільки один раз, коли було скоєно теракт у Нью-Йорку. Але, судячи із заяв, які ми чули, перш за все, від Сполучених Штатів, останнім часом це гарантія того, що країні-члену НАТО, яка буде об’єктом нападу, буде надано колективну безпеку, і договори, які буде укладено в розвиток декларації “Сімки” у Вільнюсі, вони не є гарантією. Ви подивіться і на саму декларацію. Я думаю, те ж саме буде в договорах. Там немає слова, гарантії, а є обсяг тієї допомоги, яка буде надана Україні. Це дасть можливість ефективно протистояти, протистояти російській агресії. Будемо сподіватися, що це стане достатньою пересторогою для Росії”, — висловив думку дипломат.

Він звернув увагу, що в декларації крім допомоги йдеться про консультації.

Читайте також: Дедалі більше країн показують зацікавленість у формулі миру Києва — чого очікувати від саміту в Джидді: аналіз політолога

Нагадаємо, разом із G7 гарантії безпеки для України вже підтримує 21 країна.  

Україна 11 серпня розпочала перший раунд переговорів на робочому рівні з Великою Британією щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки, як це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, що є основою для розробки відповідних двосторонніх документів.

Прямий ефір