Сезон кавунів на правобережжі Херсонщини — як працюють фермери: репортаж FREEДОМ (ВІДЕО)

Херсонські кавуни. Фото: uatv.ua

У Херсонській області — розпал сезону кавунів. На звільненій від російських окупантів правобережній частині регіону баштанні посіяли в шести громадах. Зібрати планують близько 6 тис. тонн урожаю. Символ області місцеві фермери нині вирощують під постійними російськими обстрілами. Детальніше — у репортажі FREEДОМ.

До лютого 2022 року Херсонщина була одним із лідерів серед українських регіонів, яка забезпечувала всю Україну смачними, дешевими овочами та фруктами. Найпопулярнішими були кавуни. Однак початок повномасштабної війни все змінив. Сільськогосподарські поля заміновані, а обстріли не вщухають.

“Люди боялися в поле виходити. Тікали в посадку і говорили — все, більше виходити не буду, йдемо додому. Прийшли зранку і о пів на одинадцяту йдуть уже всі. Зараз тихіше стало. Здебільшого стріляють туди, убік. Не буду говорити, щоб не бачили. Але раз на тиждень може тут бахнути. Це ще тиша. Останні два тижні так. Але нам нікуди діватися. Ми посіяли, вклали всі гроші. Куди діватися? Так і працювали”, — розповів місцевий фермер Юрій.

Як зазначає його дружина Катерина, російські касетні снаряди були по всіх полях.

“5 гектарів і все було побито. Біля будинку теж. Уламки потрапляли в дах — латали все, міняли. Гараж теж весь побило”, — зазначила вона.

Фермерство — сімейна справа Юрія та Катерини. Крім кавунів, подружжя вирощує перець і помідори. Відновлюють бізнес після російської окупації.

“Дуже важко було. Ціни були зовсім інші. Якщо сьогодні ціна на полі 15 гривень за кіло, то минулого року кавун 4-5 коштував. Фермер абсолютно нічого не заробив. Пішли у збиток”, — поділилася Катерина.

Влітку минулого року повноцінно продавати врожай можливості не було. За проїзд через блокпост військові РФ збирали “данину” — відбирали більшу частину товару. У російській окупації село Музиківка пробуло майже 9 місяців.

“Ось там прямо посадка є. Коли росіяни відступали, там уздовж дороги замінували все. Ми в село заїхати не могли. Їхали полями через Висунці. Вони нас як побачили, зупинили, перевірили документи і сказали — їдьте не дорогою, а полем. Так і їхали. Наступного дня вже наші зайшли, ЗСУ. А ті або відступили, або їх там повбивали в посадці, я не знаю”, — розповів Юрій.

Зараз кавуни та овочі фермери продають у Херсоні. Кажуть, нова проблема — мало покупців. Більшість мешканців виїхали, а ті, хто залишився — змушені заощаджувати. Цього сезону кавунів виростили менше, ніж за довоєнних часів.

“На сьогодні пів гектара. Коли вийшли з окупації світла не було, побоялися більше. Наступного року вже більше засіємо”, — каже Катерина.

До повномасштабного вторгнення російських військ Херсонська область вирощувала близько 40% усієї кількості баштанних культур України. Це понад 160 тис. тонн урожаю. Продукцію баржами відправляли до Києва, а також експортували за кордон. Цього року на звільненій частині області планують зібрати близько 6 тис. тонн.

Раніше більшу частину кавунів вирощували на лівому березі Дніпра. Секрет херсонського кавуна — південне сонце та особливий полив.

“Дуже багато від води залежить. У нас вода артезіанська, зі свердловини. В інших областях або з Дніпра, або з каналу якогось. Вода — це дуже важливо”, — зазначив Юрій.

Херсонці пережили російську окупацію, екоцид унаслідок підриву Каховської ГЕС і нині під постійними обстрілами на замінованих полях продовжують вирощувати символ відродження свого регіону.

Читайте також: Сезон кавунів у Херсоні: як окупація позначилася на врожаї та цінах (ВІДЕО)

Прямий ефір