Вражають цілі на відстані до 500 км: чим унікальні ракети Taurus — аналіз експерта

Крилата ракета TAURUS KEPD 350. Ілюстративне фото: mbda-deutschland.de

Уряд Німеччини може оголосити про постачання крилатих ракет Taurus в Україну. Зараз Берлін працює над вирішенням питання зі США, про що раніше повідомила низка німецьких ЗМІ. Ракети Taurus схожі зі Storm Shadow, які вже є на озброєнні ЗСУ, а також зі Scalp. Усі три види — заздалегідь програмовані, авіаційного базування. Але є і дві ключові відмінності. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації ім. О. К. Антонова Валерій Романенко.

“Ця серія ракет — Taurus, Storm Shadow, Scalp — це все крилаті ракети середньої дальності, авіаційного базування. Вони запускаються з літаків, програмуються на землі заздалегідь, після пуску ними керувати вже не можна, вони слідують за програмою. Після старту з літака вони або відразу, або через якийсь мінімальний час спускаються на малу висоту і йдуть на рівні 15-20, 30 метрів, ретельно огинаючи рельєф місцевості, ховаючись максимально від радіолокаторів протиповітряної оборони. Тобто вони здатні слідувати в гирлах річок, складках місцевості, ховатися за пагорбами і прямувати до цілі”, — пояснив експерт.

За його словами, у німецьких ракетах Taurus використовуються три навігаційні системи.

“Перша — це звичайна фізична система, яка, в принципі, задає напрямок, куди ракеті летіти, незважаючи на велику кількість поворотів на маршруті. Друга — GPS, але зараз усі пристойні країни ставлять перешкоди GPS. Тому німецькі ракети мають третю систему — орієнтації по місцевості. Тобто в них перед польотом закладається цифрова карта маршруту, і в певних точках, а практично це на більшій частині маршрутів, ці ракети сканують поверхню під собою та звіряють її з картинками, що містяться в бібліотеці, в пам’яті цієї ракети. У разі будь-яких відхилень у навігаційну систему вводяться поправки, і ракета повертається на правильну траєкторію”, — пояснив Романенко.

Порівнюючи три види зброї, експерт зазначив, що за основними параметрами вони схожі, навіть візуально. Але є дві ключові відмінності.

“Перше — Taurus має вдвічі більшу дальність порівняно з тими варіантами ракет, які отримали ЗСУ. Я дивився дані на сайті виробника. Дальність Taurus — понад 500 км. А ті, що ми отримали, зокрема Storm Shadow — заявлена дальність близько 250-270 км. Це перший момент, дальність”, — пояснив Романенко.

Другий момент — Storm Shadow і Scalp проводять звірку місцевості на маршруті, а у німецької ракети є інше пристосування.

“Для уточнення маршруту в умовах перешкод системи GPS вони це роблять за допомогою оптоелектроніки. А ось у Taurus для цієї мети є радар міліметрового діапазону. Тобто якщо, припустімо, на Кримському (Керченському) мосту задимлення, то Storm Shadow і Scalp не можуть його досягти, це становило б певні труднощі, вони не могли б порівняти знімок з еталонним у пам’яті ракети. А ось для Taurus це не проблема, тому що в неї міліметровий радар, а міст висококонтрастний, дуже радіоконтрастний об’єкт, і жодне задимлення, жодні такого типу перешкоди не завадили б йому високоточно вдарити по цьому мосту”, — зазначив експерт.

Він уточнив, що у ракет Storm Shadow і Scalp забірник повітря знизу, а у Taurus — з боків, за рахунок цього трохи більше вона бере палива.

Романенко також зазначив, що жодних проблем поставити німецькі ракети на ті ж Су-24 немає. Тому, каже він, росіяни і відкрили “сезон полювання” на ці літаки.

Читайте також: Ракети Taurus для України: що зупиняє німецьких політиків — розбір експерта

Раніше народний депутат України, заступник голови комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв заявив, що є позитивні сигнали, що оборона України зможе посилитися німецькими ракетами Taurus, здатними вражати цілі на відстані до 500 км. 

Прямий ефір