У 60% випадків причиною порушення адміністративних справ щодо “фейків” і “дискредитації” стають доноси росіян, — Давлятчин

У Санкт-Петербурзі. Фото: ap.org

В Російській Федерації більшість адміністративних справ щодо “фейків” та “дискредитації” армії були відкриті з ініціативи самих громадян. Це вони моніторять соціальні мережі сусідів, родичів і колег на наявність доказів антивоєнної позиції, а не поліцейські. Про це сьогодні, 12 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

“У 60% випадків донос стає причиною порушення адміністративних справ. І не поліцейські пишуть і переглядають соціальні мережі, а потім складають протоколи за ними. Причиною переважної більшості порушення адміністративних справ є самі люди”, — сказав він.

За його словами, росіяни часто свідомо вивчають сторінки знайомих у соціальних мережах і пишуть доноси, що кардинально відрізняється від ситуації, яка була ще кілька років тому.

Наприклад, після мітингів проти Дмитра Медведєва у Санкт-Петербурзі 2017 року з’явився сайт, на якому були розміщені обличчя людей, які виходили на ці мітинги.

“Там були і журналісти, і я там був, там були і мої колеги. І всі, хто був на мітингах, потрапили на сайт як зрадники. Зрозуміло, що це була ініціатива “зверху”. А зараз не стільки ініціатива “зверху”, як ініціатива “знизу”. І люди самі пишуть доноси, просто знаючи, що, ну, або їм нічого не буде, або вони так і уникнуть відповідальності. Але, ні. Якщо ви пишете доноси, то і за вами рано чи пізно можуть прийти. Це треба теж чітко розуміти”, — наголосив Давлятчин.

Таким чином, у РФ нещодавно затримали Ігоря Гіркіна-Стелкова, затятого прихильника “русского мира” і першого “міністра оборони ДНР”, каже журналіст.

“У Росії настільки зламалося все, що навіть якщо ти пишеш донос, то за тобою рано чи пізно теж можуть прийти. Ігор Гіркін-Стрєлков — військовий злочинець, який брав участь у збитті літака [Boeing 777] на Донбасі. Він послідовно виступав проти Путіна, Шойгу, висловлювався в Telegram, у підсумку прийшли і за ним. Тренерка з Нижнього Новгорода, яка підтримувала “СВО”. Можливо, вона теж писала доноси, ми цього не знаємо, але вона підтримувала вторгнення, проте не допомогло, однаково за нею прийшли і, як то кажуть, взяли під білі рученьки”, — резюмував Ілля Давлятчин.

Читайте також: Масові репресії у РФ торкнулися мільйонів людей, — Барановський

Нагадаємо, російські силовики 21 липня затримали затятого прихильника “русского мира”, першого “міністра оборони ДНР” Ігоря Стрєлкова (Гіркіна). Йому висунуто обвинувачення за статтею 282 кримінального кодексу РФ — за екстремізм, що загрожує затриманому 5 роками позбавлення волі. Того ж дня Міщанський суд Москви заарештував Гіркіна на 2 місяці — до 18 вересня.

Заяву на Ігоря Гіркіна написав колишній хірург ПВК “Вагнер” і ексдепутат із Ярославської області Дмитро Петровський. Він особисто звернувся до генпрокуратури Росії, щоб там перевірили висловлювання Гіркіна на адресу Путіна.

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги (Нідерланди) визнав Гіркіна винним у збитті 2014 року в небі над Донбасом пасажирського “Боїнга” рейсу MH17, і заочно засудив його на довічний термін позбавлення волі.

Прямий ефір