РФ готує новий ресурс для війни: експертка — про мілітаризовану освіту для дітей на окупованих територіях України

Святкування 9 травня в Севастополі. Фото: gettyimages.com

Російська Федерація порушує конвенцію ООН про права дитини, зокрема стосовно освіти, мілітаризуючи дітей змалечку. Таким чином, російські окупанти готують покоління, які надалі використовуватимуть в агресії проти України. Про це сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

“Право на освіту, це не тільки про доступ до школи, а про якість цієї освіти. Це про те, що в умах маленьких дітей повинні культивуватися цінності, які універсальні для всього світу. Це і захист прав дитини, і захист миру на землі, а не те що Росія дітей із дитячого садка одягає в камуфляж, дає їм зброю, іноді навіть не іграшкову, і відправляє в кадетські корпуси навчатися, у літні табори, де зміна називається “Сили Кавказу”. Це не освіта, це про те, що Росія просто готує собі людський ресурс”, — сказала вона.

Рашевська підкреслила, що Україна подаватиме інформацію про ці факти до Міжнародного кримінального суду (МКС), щоб ніхто з винуватців не зміг уникнути відповідальності.

“Зараз ситуація складна ще й тому, що з 1 серпня на окупованих територіях розпочали кампанію з вилову батьків і дітей, які не записані в ці окупаційні школи. Батькам погрожують, їм телефонують з опікунської служби, і якщо вони не відправляють дитину, то це, на їхню думку, “порушення права дитини на освіту”, — пояснює експерт.

За її словами, росіяни на окупованих територіях України можуть позбавити українців батьківських прав.

“Це дуже страшно. Навіть іноді вдома, якщо є маленькі діти, нам відомо, що деякі батьки намагаються не говорити на політичні теми, вони бояться, що потім дитина щось скаже, прийдуть представники ФСБ і просто заберуть цю дитину, а батьків посадять у в’язницю, або вивезуть. Це все реалії. На жаль, сценарії окупації не нові, все почалося ще восени 2014 року в Криму, коли вони підручники для нового навчального року друкували, напевно, за добу. Там було багато технічних і граматичних помилок, а палітурки м’які, а не тверді, бо в них не було часу. Те ж саме зараз повторюється і на нових окупованих територіях”, — підсумувала Катерина Рашевська.

Читайте також: РФ краде українських дітей: перевиховання починає зі стирання ідентичності — деталі (ВІДЕО)

Як повідомлялося, у рамках 9 рятувальних місій організація “Врятуємо Україну” (Save Ukraine, “Сейв Юкрейн”) повернула в Україну 141 дитину. 

Прямий ефір