“Вибори” на окупованій території — підніжка самій Росії, — Кравчук

Євгенія Кравчук. Фото: uatv.ua

Міжнародна спільнота не визнає “виборів”, які РФ організує на окупованих територіях України. Більш того, ці бутафорські “вибори” остаточно перетворюють на бутафорію в очах світової спільноти й президентські вибори в Росії, заплановані на 2024 рік. Про це сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала народна депутатка України, голова комітету культури, науки, освіти та медіа Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Євгенія Кравчук.

Вона впевнена, що псевдовибори на окупованих територіях Росія влаштовує виключно для внутрішнього споживання та з метою пропаганди там, де ще транслюється Russia Today.

“Жодна міжнародна організація, жодна нормальна країна, навіть ті, які, наприклад, утримуються чи не голосують за резолюції ООН [на підтримку України], не визнаватимуть “вибори”. Еритрея, напевно, визнає, КНДР, хтось із Сирії, з найближчих прихильників. Я думаю, навіть Іран уже не визнаватиме… І, звісно, ніхто не буде потім делегації з “обраних” на цих територіях кудись запрошувати чи спілкуватися з ними. Усі проігнорують. Але це картинка для внутрішнього споживання та для споживання та пропаганди Russia Today, де її не закрили й не вимкнули, яка хоче показати, що є видимість процесу”, — коментує гостя ефіру.

Кравчук каже, що черговий процес голосування під дулами автоматів ставить під загрозу будь-яку легітимізацію інших виборів, організованих Росією, зокрема президентських 2024 року.

“Якщо Російська Федерація як країна, як держава проводить, порушуючи всі правила, псевдовибори на окупованих територіях і потім залучатиме ці території до голосування на президентських виборах, то буде питання: а навіщо визнавати перемогу, яку малюватимуть Путіну, 90% йому вже хочуть намалювати. Це підніжка насправді Росії. Їхні вибори — це бутафорія. Але це [“вибори” на окупованій території України] стане ще одним аргументом, щоб сказати, що всі вибори, які відбуваються в Росії, є бутафорськими. І треба буде порушувати питання: навіщо їх визнавати”, — підсумувала Євгенія Кравчук.

Читайте також: РФ готує “вибори” на окупованих територіях, ФСБ перевіряє “кандидатів” на поліграфі — всі подробиці від Лисянського

Нагадаємо, 10 вересня 2023 року Кремль планує провести псевдовибори на тимчасово окупованих Росією територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Російські ЗМІ пишуть, що для голосування готують кілька бюлетенів: для виборів депутатів парламенту РФ та окупаційної влади. Верховна Рада України закликала парламенти та уряди іноземних держав засудити спроби Москви організувати фейкові вибори на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України та посилити підтримку української формули миру. Незаконні дії Росії підтверджують неможливість проведення мирних переговорів до виведення російських військ з території України, йдеться у зверненні.

Читайте також: Аналогія з психіатричною лікарнею, де неадекватні люди ініціюють якісь ідеї, — Подоляк про “вибори” на окупованій території

Прямий ефір