З Росії виїхали ті, хто представляють “золотий фонд” ринку праці, — Пендзин

Олег Пендзин. Фото: facebook.com

У Росії спостерігається рекордна нестача робочої сили — 42%. За весь час війни РФ проти України з Росії виїхали висококваліфіковані фахівці — насамперед ті, хто був упевнений у працевлаштуванні за кордоном. Про це сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“На сьогоднішній момент рівень безробіття в РФ десь 3,2% від працездатного населення. Вважається, що чим менше безробіття, тим краще. Але це не зовсім так. Для такої економіки, як російська, нормальним є безробіття на рівні 5%. У країні є люди, які змінюють місце проживання, проходять перекваліфікацію, отримують нові професії, просто не працюють. Тобто в будь-якому разі для обсягу в російській економіці 5% працездатного населення, яке перебуває тимчасово безробітними, є нормальним”, — пояснив він.

Експерт порівняв цей показник із температурою людини, де 36.6 градусів за Цельсієм — це норма, але знижена температура — це відхилення, що викликає погіршення самопочуття. У випадку російської економіки принцип працює так само — нормальний рівень безробіття 5%, але коли він знизився до 3,2% економіку почало лихоманити.

“Коли ми говоримо про рівень безробіття, який скоротився сьогодні до 3,2% російської економіки — це насправді вкрай важка ситуація. Причина досить об’єктивна — дуже велика кількість висококваліфікованих працівників із Російської Федерації виїхала. Дуже велика хвиля від’їзду почалася після того, як Російська Федерація вторглася в Україну. Наступна досить серйозна хвиля пройшла в той момент, коли росіяни оголосили часткову мобілізацію. І потрібно розуміти, що в першу чергу з Російської Федерації виїжджали ті люди, які відчували, що в будь-якій іншій країні вони зможуть знайти гідну роботу. Це категорія людей, які представляють “золотий фонд” будь-якого ринку праці. Втрата такого контингенту, втрата такої робочої сили вкрай болісно позначається на можливості швидкого відновлення економіки”, — пояснив Пендзин.

Читайте також: Рівень безробіття в Росії збільшується — причини (ВІДЕО)

Прямий ефір