“Серпень став особливо вдалим для українських мисливців”: чого чекати від морських дронів

Морскі дрони. Фото: u24.gov.ua

Спостереження, розвідка, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінна боротьба, охорона морського флоту та бойові місії — завдання, які виконують українські надводні дрони. Вони вже стали серйозною проблемою для Чорноморського флоту РФ, повідомляє FREEДОМ.

На думку експертів, надводні дрони українських розробників — найпередовіші у світі. Їхнє виробництво стрімко розвивається. Дальність плавання дронів за пів року збільшилася вдвічі.

“Еволюція цих надводних об’єктів дуже швидка. Коли наприкінці 2022 року я спостерігав першу презентацію одного з таких безекіпажних катерів, дальність його плавання була заявлена 400 км, бойова частина становила 200 кг вибухової речовини. Нещодавно була представлена нова модифікація безекіпажного катера — тип Magura (“Магура”). У нього дальність плавання — 800 км”, — коментує військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

MAGURA V5 — це багатоцільовий безпілотний надводний корабель нового покоління, який розробила українська державна компанія “СпецТехноЕкспорт” (STE). Нещодавно його продемонстрували на міжнародній оборонній виставці у Стамбулі (Туреччина).

“Ці дрони добре б’ють по тих цілях, які не рухаються. Наприклад, фіксована платформа в тому ж Новоросійську, через яке йшло постачання паливного термінала, або корабель на якорі, або міст. Тут дрони досить ефективні”, — зазначає капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу Військово-морських сил Збройних сил України (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

За точністю ураження українські безпілотники кращі, як кажуть експерти, за протикорабельні ракети “Гарпун” та “Нептун”. Завдяки гідродинамічному корпусу та витонченому профілю V5 дрон здатний непомітно пересуватися та добре маневрувати. Він може розвивати швидкість до 42 вузлів (78 км/год), має дальність до 450 морських миль (830 км) та корисне навантаження до 320 кг.

Основною загрозою в Чорному морі для України є російські кораблі-ракетоносці. Логістика противника, інженерні споруди та мости — все це потенційні цілі надводних дронів.

“Все це комплексно впливає на їхню можливість компенсувати втрати, забезпечувати свої бойові підрозділи необхідною кількістю боєприпасів. А коли виникають такі проблеми, то не те, що наступати, оборону не можеш тримати”, — зазначає військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Як заявив секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексій Данілов, продукція українського військово-промислового комплексу проходить ефективні випробування. Безпілотні літальні апарати (БпЛА) та морські дрони стають все кращими, оскільки удосконалюються в бойових умовах.

“З кожним новим бойовим завданням українські бойові БпЛА та морські дрони стають дедалі точнішими, оператори — більш досвідченими, бойове злагодження — більш ефективним, а виробники набувають можливості удосконалювати тактико-технічні характеристики. Серпень став особливо вдалим для українських мисливців. Далі — розширення масштабів, дальності бойової роботи, рівня та тяжкості російських втрат. Російські цілі — це найкращий полігон для української зброї та її реклами на світовому рівні озброєння. Український ВПК, безперечно, стане одним з основних світових гравців, техніка якого пройшла унікальне бойове випробування”, — наголосив секретар РНБО України Олексій Данілов у Twitter.

Експерти впевнені, що еволюція надводних безпілотників не зупиниться на Magura. Українські фахівці готові до розробок проєктів нових безекіпажних катерів із ще кращими характеристиками.

Читайте також: Українські розробники працюють над морським дроном, здатним нести до 5 тонн вибухової речовини, — Рябих

Нагадаємо, в ніч на 4 серпня під час атаки дронів на порт Новоросійська було пошкоджено великий десантний корабель РФ “Оленегорский горняк”. У ніч проти 5 серпня біля тимчасово окупованої Керчі було підбито російського танкера SIG.

Читайте також: Весь потенціал українських надводних дронів поки що не розкрито — подробиці від експерта

Прямий ефір