Неугодним у путінській Росії може стати кожен: нові випадки репресій Кремля

Ілюстративне фото: "Политота"

У Російській Федерації фонд Wikimedia, що підтримує “Вікіпедію”, оштрафували на три мільйони рублів за те, що організація відмовилася видалити з онлайн-енциклопедії статті про війну Росії проти України. Зокрема матеріали про фільтраційні табори для українців. А компанію Apple московський суд зобов’язав виплатити 400 тисяч рублів через два подкасти про війну РФ проти України. Співробітників “Російської залізниці” змушують звільнятися за критику президента, повідомляє FREEДОМ.

Мешканку Томська, музикантку Ганну Чагіну, засудили до штрафу 100 тисяч рублів. Крім того, їй заборонили на два роки робити публікації в інтернеті. Чагіну визнали винною за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Приводом для переслідування стали кілька антивоєнних записів та коментарів у соцмережі.

“Також хочу нагадати просте етичне правило: як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними. Я вірю, що ми зможемо подолати цю глибоку кризу, що виникла між нашими народами, і закликаю всіх до того, щоб ми знайшли в собі сили і перестали ненавидіти. Не вірити тому, що кажуть. Ми не маємо ворогів більших, ніж ми самі”, — заявила Чагіна в суді.

Камчатського рибалку Ярослава Левченка заарештували на 2 місяці у справі про виправдання тероризму. Це сталося після донесення колег. Близькі чоловіка пов’язують переслідування із його антивоєнною позицією. Кримінальну справу за статтею про публічні заклики до терористичної діяльності, публічне виправдання чи пропаганду тероризму на 37-річного Левченка завели ще до допиту та обшуків у нього вдома, розповіли знайомі рибалки.

“Ярослав притримувався антивоєнних поглядів. Я думаю, що у якійсь бесіді не стежив за мовою, сказав щось не тому, кому потрібно”, — каже Федір Казанський, приятель Ярослава Левченка в інтерв’ю “Сибір.Реалії”.

Журналісту та автору Telegram-каналу з Московської області Роману Іванову продовжили термін утримання у СІЗО. Про це повідомляє його адвокат від “ОВД-Инфо”. Чоловіка звинувачують за статтею про поширення “фейків” про російську армію з мотивів політичної ненависті.

Приводом стали чотири публікації у соцмережах. З квітня Іванов перебуває під вартою. У СІЗО його залишили до 10 жовтня.

У Красноярську співробітницю компанії, яка входить до групи “Роснефть”, оштрафували за адміністративною статтею про “дискредитацію” російської армії. 21 квітня 2023 року працівниця юридичного відділу компанії Олена Гегія опублікувала на своїй сторінці в соцмережі сторіс, які співробітники економічної безпеки визнали “антиросійською позицією” та “дискредитацією” Збройних сил Російської Федерації. Вони написали на жінку донос до поліції.

“Зміст публікацій, розміщених Гегія Є. Р. у відкритому доступі в соціальній мережі “Інтернет” на відкритій сторінці, спрямовано на дискредитацію використання Збройних сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки, на спотворення цілей та завдань спеціальної військової операції”, з постанови Радянського районного суду м. Красноярська.

Мешканку Республіки Алтай Ай-Тану Тугудіну засудили на 8 місяців виправних робіт у справі про “повторну дискредитацію армії”. Обидва випадки цієї так званої дискредитації силовики виявили в її повідомленнях у чаті місцевого каналу новин. У квітні 2022 року Тугудіну оштрафували на 30 тисяч рублів, а в серпні 2023 року їй винесли вже кримінальний вирок.

Читайте також: Позбавлення волі та примусове лікування в психіатричній лікарні: як у Росії репресують незгодних з кремлівським режимом (ВІДЕО)

Прямий ефір