Позбавлення волі та примусове лікування в психіатричній лікарні: як у Росії репресують незгодних з кремлівським режимом (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Щодня з’являються нові свідчення того, що кремлівський режим воює проти свого ж народу. Обмеження волі, примусове лікування в психіатричній клініці, використання баз персональних даних спецслужбами та інші заходи тиску використовують у РФ для покарання і відстеження неугодних режиму президента РФ Володимира Путіна, повідомляє FREEДОМ.

Порушення адміністративного нагляду закидають фігурантам справи про нецензурний напис про Путіна на пам’ятнику Леніну в Рязанській області. Журналіст Сергій Єрженков і активіст Сергій Скорєєв можуть потрапити в колонію, пише Telegram-канал SOTA. У травні Єрженкова і Скорєєва засудили до 8 місяців обмеження волі у справі про вандалізм: їм заборонено виїжджати з міста, змінювати місце проживання і виходити з дому вночі.

2,5 року в колонії-поселенні за відмову воювати проти України. На такий термін військовий суд на Камчатці засудив військовослужбовця, ім’я якого не називається.

У травні він, перебуваючи в одній із частин у Петропавловську-Камчатському, відмовився від участі в бойових діях. Того ж місяця цей же суд засудив до 2,5 років колонії-поселення ще 2 військовослужбовців, які також відмовилися від участі у війні, пише Радіо Свобода. У Росії вже ухвалили низку законів, які практично позбавляють людину вибору.   

“Закон ухвалено насамперед із метою залякування — навести жах на тих, хто не хоче брати участь у війні, щоб у них склалося відчуття, що цього не уникнути ніяк абсолютно. Штраф, тюремне ув’язнення, не можна водити машину і квартиру не можна здавати або продавати — нічого не можна зробити”, — розповів прес-секретар фонду “Ідіть лісом” Іван Чувіляєв.

Карають у Росії й тих, хто виступає проти війни, яку Путін розпочав проти України.

Підприємця Дмитра Скурихіна з Ленінградської області засудили на 1,5 року позбавлення волі в колонії загального режиму у справі про повторну дискредитацію російської армії. Telegram-канал “Політзек-Інфо” пише, що до вироку чоловік перебував під домашнім арештом, його взяли під варту в залі суду, тепер він у слідчому ізоляторі (СІЗО).

Його судили через антивоєнні плакати на фасаді його магазину і пікет із плакатом “Прости, Україно!”

Також у Росії почастішали випадки, коли неугодних відправляють на примусове лікування в психіатричній лікарні. Застосовується каральна психіатрія як за часів СРСР.

“Усі методички радянські дістали з архівів спецслужб. Каральна психіатрія — це абсолютно не новизна для Російської Федерації. Це все з радянського минулого прийшло. Це все робиться, щоб дискредитувати антивоєнний рух, мовляв, ну хто ще може виступати проти Путіна — тільки божевільні”, — сказав адвокат Олексій Барановський.

Так, Бабушкінський районний суд Москви постановив призначити екоактивістці Ользі Кузьміній примусове лікування в психіатричній клініці. Причина — її акції проти реновації та вирубки дерев. “ОВД-Инфо”, посилаючись на адвоката дівчини, пише, що Кузьміній закидають статтю про хуліганство. Склад злочину слідство вбачає в тому, що вона залізла на дерево і прив’язала себе до нього, взявши з собою арбалет непридатний для стрільби. 

Представник обвинувачення просив звільнити Кузьміну від кримінальної відповідальності та застосувати до неї заходи медичного характеру в стаціонарі спеціалізованого типу.

“У липні 2022 року Ольгу Кузьміну на тиждень примусово госпіталізували до психіатричної лікарні для проведення експертизи. До того моменту рішення про проведення експертизи ще не набуло чинності. У висновку лікарі вказали, що в характері дівчини виявили “норовливість, переважно опозиційну, негативістичну поведінку, схильність до сутяжництва і протестних реакцій”, — зі статті ресурсу “ОВД-Инфо”.

Кремль бере у свої руки і контроль над персональними даними росіян.

Організація “РосКомСвобода” звернула увагу на те, що уряд Росії вирішив доповнити закон “Про персональні дані”. Нова стаття вводить особливий порядок обробки персональних даних так званих “окремих категорій осіб”. Визначати, що це за особи, буде президент, а уряд затверджуватиме порядок обробки їхніх персональних даних. Також внесений до Держдуми законопроєкт дає силовикам право доступу до баз даних деяких груп осіб для їх уточнення, зміни, блокування, видалення або відновлення.

Читайте також: Кремлівський режим пригнічує власний народ: нові приклади тортур, погроз та приниження у Росії (ВІДЕО)

Прямий ефір