Техніка має повністю відповідати військовим вимогам України, — повільну передачу озброєння Німеччиною прокоментував Рябих

Валерій Рябих. Скріншот: uatv.ua

Німецька преса стверджує, що Німеччина, попри оголошення пакетів військової допомоги, уповільнює постачання зброї в Україну. Та техніка, яку обіцяв Берлін Києву, тривалий час була законсервована на складах зброї й потребує дообладнання та модернізації, щоб відповідати вимогам війни в Україні. Про це сьогодні, 7 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

За даними видання Welt, зі 110 обіцяних танків Leopard 1 було поставлено тільки 10. А 20 бойових машин піхоти (БМП) Marder і системи протиповітряної оборони (ППО) Iris-T не надіслано зовсім.

“Німеччина послідовно підтримує Україну, нарощуючи ступінь підтримки, передаючи сучасні системи й концентруючись на різних етапах на наданні тих чи інших озброєнь. Передача танків Leopard 1 — було передано тільки 10 танків зі 110. Але всі забувають сказати, що ці танки вже кілька десятків років перебували на зберіганні. І для того, щоб вони відповідали вимогам війни в Україні, їх потрібно модернізувати, дообладнати сучасними засобами управління, сучасним засобами, які б збільшили їхню здатність захистити екіпаж. Тому що ми знаємо, що одним із недоліків танка Leopard 1 є слабка захищеність”, — сказав Рябих.

Постачання зброї відповідають обумовленим планам, вважає експерт.

“Якщо подивитися за планами передачі, то ці танки повністю мають бути передані до кінця 2024 року — початку 2025 року. І, звісно, потрібно робити знижку на німецьку педантичність і чіткість. Наші партнери, розуміючи, що ця техніка, яка надходитиме в умови війни й українським військовослужбовцям буде не до її робіт, вони мають отримати все в робочому стані з максимальними можливостями. На початку процесу допомоги Україні було кілька епізодів, коли передавалася техніка, яка не зовсім відповідала вимогам. Але це було тільки на початковому етапі. Наші партнери зроблять усе можливе для того, щоб поставлена ними техніка, в умовах дуже широкого асортименту цієї техніки, була завжди готова на полі бою”, — зазначив він.

Читайте також: Українські військові застосовують касетні боєприпаси: ефективність проаналізував експерт

Прямий ефір