Від довічного відрізняється не надто: Черкасов — про вирок Навальному та специфіку колоній особливого режиму

Олексій Навальний. Фото: gettyimages.com

В Росії був винесений вирок опозиційному політику Олексію Навальному — 19 років у колонії особливого режиму, умови перебування в якій мало чим відрізняються від довічного ув’язнення. Про це сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський правозахисник і журналіст, член Ради новоствореного Центру захисту прав людини “Меморіал” Олександр Черкасов.

“Українці знають, що таке особливий режим. Тому що саме в таборах особливого режиму загинув Василь Стус, саме на особливому режимі, але ще радянському особливому режимі, а не на тому, що зараз із цього зробили в Росії. Особливий режим це не тюремний, а табірний режим і не найгірший, є ще режим довічного утримання. Коли говорять про те, що чекає на Навального, більше згадують саме про довічний режим, але особливий від нього не надто сильно відрізняється”, — сказав він.

Згідно зі словами правозахисника, справді, особливий режим передбачає крайні обмеження в усьому, включно з харчуванням, прогулянками та спілкуванням ув’язненого. 

Так, наприклад, прогулянковий дворик має розміри тюремної камери, а зверху його покриває колючий дріт.

“Його судовий процес примудрилися перетворити, якщо завгодно, на конференцію в’язнів, відправлених у табори за виступи проти війни. Свідками у нього були Олексій Горенов, Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза. Приїжджали свідки і з волі, тобто зрозуміло, що Олексій використовує будь-яку нагоду, щоб виступати звідти, звідки кожне слово коштує істотно більше, ніж сказані з волі або тим паче з-за кордону, щоб виступати звідти проти путінського режиму, проти злочинної війни. І до нього застосовують тепер максимально суворе покарання, щоб голос його не міг бути почутий”, — наголосив Черкасов.

Він додав, що в Росії існує не так багато зон особливого режиму, менше десятка. 

“Є такі ділянки в Мордовії, у гранично віддалених місцях. Наприклад, Олег Сенцов, який після сфабрикованої справи і після жахливого вироку опинився в таборі “Полярна сова” на Полярному Уралі, він знає, що це таке. Такий ступінь віддаленості і такий ступінь можливості впливу на людину… Повна ізоляція, це можливість оперів тиснути на людину так, як вони це звикли. Для російських тюремних оперативних співробітників головне не утримання людини, а її подальше “розроблення” там, де ніхто не може поскаржитися на тортури та інші форми тиску”, — акцентував Олександр Черкасов.

Читайте також: 19 років особливого режиму: в яких умовах утримують Навального, розповіла Романова

Раніше заступник головного редактора російського видання “Верстка” Олексій Левченко зауважив, що справа проти опозиціонера Олексія Навального безпрецедентно жорстока: в сучасній Росії ще ніхто не стикався з таким тиском за політичну діяльність.

Прямий ефір