На монументі “Батьківщина-мати” в Києві встановлюють Тризуб — подробиці з місця події (ВІДЕО)

Монумент "Батьківщина-мати". Фото: mkip.gov.ua

Один із головних символів Києва та всієї України буде з українським гербом. На щиті монумента “Батьківщина-мати” встановлюють Тризуб. Сьогодні, 5 серпня, його почали підіймати на вершину монумента. Роботу значно затримали через сильний вітер і масований обстріл України. Завтра конструкцію піднімуть і за наступні кілька днів закріплять. Кореспондент телеканалу FREEДОМ Данило Кобза побував на місці та поговорив з інженерами.

На щиті встановлять герб 7,5 метрів завдовжки і 4,5 метра завширшки, вагою в пів тонни. Спеціально для нього відлили сталь тієї ж самої марки, з якої зроблено весь монумент.

За попередній тиждень із найвищої скульптури в Європі зняли радянський герб і частково розкрили щит. Через особливості конструкції для історичного ребрендингу довелося зняти частину обшивки. За словами інженерів, найскладніше було встановити систему тросів, які зможуть безпечно підняти величезний герб.

“Технічні складнощі були тоді, коли ми забезпечували доступ до щита. І до герба радянського. Це були дуже складні умови, але ми їх пройшли. Спочатку буде підіймання. Потім його треба встановити. Відцентрувати. Частково закріпити. Перепровірити. А потім буде уварювання”, — пояснив головний механік Валерій.

Долю скульптури вирішували всією країною. У липні 2022 року на голосуванні в застосунку “Дія” 85% громадян висловилися за зміну герба. Крім символу на щиті, замінять і назву монумента — “Батьківщина-мати” стане “Україною-мати”. Ініціативу запропонували в керівництві Національного музею історії України у Другій світовій війні та підтримали в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

“Мені здається, що це все дуже добрий знак. Знак зміни тих наративів, які, на жаль, і призвели до цієї війни, від якої потерпає український народ. Всі, хто бачив цей герб, хто проживали на лівому березі Дніпра, хто приходили неодноразово до цього музею, хто бачили монумент на фотографіях після Дня незалежності задавалися питанням: “Чому досі ми маємо спостерігати символ вже минулої, ворожий до українського народу держави?”. І от сьогодні якраз ми і спостерігаємо, і сподіваюся, і вчасно до Дня прапора бачитимемо завершення тих робіт”, — прокоментував в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Тризуб повністю встановлять і закріплять уже найближчими днями. Але всі монтажні роботи, за словами інженерів, завершаться ближче до 23 серпня.

Читайте також: Дерадянізація міст, законів та армії — як змінюється Україна (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, дозвіл на це видала Державна інспекція архітектури та містобудування. Новий герб буде більшим за попередній. Ціна проєкту — 28 млн грн (757 809 дол.). Усі роботи профінансують благодійники. Бюджетні гроші на це не витрачатимуть.

Прямий ефір