Російський ВПК — приречений: як працює технологічне ембарго, пояснив Лузін

Санкції проти військово-промислового комплексу (ВПК) Росії мають довгостроковий характер. Вже зараз військове виробництво країни-агресора базується на резервах, які планували використовувати у 2025 році. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Павло Лузін. 

“Західні санкції мають довгостроковий характер. Це не те що зупинить військове виробництво просто зараз. Але, найголовніше те, що РФ відрізана від промислового обладнання Заходу. Тобто те, що вона закупила наприкінці 2000-х і 2010-х років, воно ще якийсь час попрацює. Але потрібні вихідники, запчастини, оновлення програмного забезпечення — цього нічого немає”, — сказав він. 

За його словами, якщо дотримуватися ембарго на постачання обладнання в РФ, то в майбутньому військово-промисловий комплекс країни-агресора не зможе нічого виробляти.

“Переважну частину комплектуючих, які РФ зараз використовує у військовому виробництві, вона закупила до 2022 року. ВПК РФ працює на основі довгострокових запасів. Те, що РФ продовжує отримувати електроніку і мікрочіпи через Вірменію, або через Казахстан, Киргизію — це все мертвому припарка. Не ті обсяги, і виходить у рази дорожче. Тому в довгостроковому плані російський ВПК приречений, але в середньостроковому плані — 2023 рік — він ще тремтить, а в 2024-2025 йому буде складніше”, — каже спікер.

Лузін зазначив, що сьогодні російський ВПК використовує запаси, які були заплановані на 2024 і 2025 роки.

“А що вони будуть робити далі? Вони самі не знають, вони не в змозі про це думати. Тому “все йде за планом”, необхідно просто дотримуватися режиму ембарго і точково його посилювати. Там, де потрібно Казахстану гаєчки загвинтити, Вірменії гаєчки загвинтити, а так все буде”, — акцентував Павло Лузін.

Читайте також: Росія нарощує виробництво ракет: деталі розповів Маломуж

Як повідомлялося, кожен наступний пакет антиросійських санкцій, який запроваджує Захід, посилює ефективність попередніх, закриваючи канали їх обходу. Крім того, в деяких випадках представник Міністерства фінансів США, або ж лідери Європейського Союзу навідують країни, які допомагають Москві обходити обмеження, задля “розмови по душах”. 

Прямий ефір