Рубль за рублем: війна для Росії стає дедалі дорожчою (ВІДЕО)

У Москві. Фото: ТАСС

Замкнуте коло, по якому вже півтора року ходить вище військово-політичне керівництво Росії, звужується. З одного боку, війна необхідна президенту РФ Володимиру Путіну для утримання влади і збереження режиму, з іншого — агресія проти України забрала значний фінансовий ресурс, негативно на економіці позначаються і західні санкції, рубль — нестійкий, а економічно активні росіяни або тікають за кордон у страху бути мобілізованими, або гинуть на фронті в Україні, повідомляє FREEДОМ.

“По-перше, війна — це дорого. По-друге, санкції працюють, це все разом. У результаті цього року в Росії вперше за дуже-дуже довгий період часу з’явився дефіцит бюджету. І це структурна проблема, яка буде з Росією наступного року, і буде, поки діють санкції, поки йде війна. Вони розуміють, що фінансування всього вести складно, потрібно робити секвестр бюджету, потрібно скорочувати якісь витрати, а якісь перерозподіляти”, — сказав інвестиційний банкір, фінансовий експерт Сергій Фурса.

Невдалий бліцкриг Путіна переріс у затяжну війну, яку з кожним місяцем все складніше фінансувати. Доводиться перерозподіляти кошти в бюджеті. Наприкінці червня міністр фінансів РФ Антон Силуанов запропонував скоротити витрати на 10% за так званими “незахищеними” статтями. Урізати фінансування готові в будь-яких галузях, крім тих, що не пов’язані з обороною, безпекою та соціальною сферою.

“Треба цього року, наскільки я розумію логіку російської влади, бути більш ощадливим, тому що грошей стільки немає. Ба більше, зупиняється імпорт, уже немає такого благополуччя, і російський рубль дешевшає. Тому це все в рамках макроекономічного регулювання і стиснення, яке якраз і передбачає, що російська економіка не буде генерувати тих шоків, які могли б негативно позначитися на фінансуванні ВПК. Цілком очевидно для рашистів, що фінансування ВПК, армії є пріоритетними, і вони будуть оголювати інші сектори — і промисловість, і будівництво”, — сказав головний економіст Офісу простих рішень і результатів Ярослав Романчук.

Наприклад, витрати на дороги і державне будівництво довелося скоротити, оскільки федеральний бюджет втратив половину доходу від нафти і газу. У російських ЗМІ повідомляли про те, що за першу половину 2023 року федеральний бюджет недоотримав майже половину нафтогазових доходів — 554 млрд рублів. Вичерпується без нафтового рубля і Фонд добробуту.

“На цей рік його ще вистачить. Складно оцінити, який він насправді, тому що ми не знаємо, як багато грошей там залишилося через санкції, яку кількість грошей росіяни дійсно можуть там знайти. Це загадка. Але за прикидками економістів, зокрема російських, виходить, що на цей рік цього фонду вистачить”, — сказав Фурса.

А ось податки в таких умовах, найімовірніше, зростуть, припускають експерти. У Кремля залишився ресурс у вигляді великого бізнесу.

“Російський уряд дійсно є головним джерелом розвитку — і це і споживчі податки, і інвестиційні податки, і це тотальне одержавлення економіки. І на якомусь певному етапі необхідно буде в когось більше податків забрати. Я так вважаю, заберуть насамперед у нафтовиків, у газівників, у тих людей, які займаються зовнішньоторговельними операціями, банки. Тобто, поки що є, у кого забирати”, — зазначив Романчук.

Вирішити свої фінансові проблеми російське керівництво може кількома способами, стверджують експерти. Якщо Кремль піде шляхом девальвації рубля до 100 — 120 рублів за долар, це призведе до інфляції, а населення біднішатиме. Якщо ж Москва увімкне друкарський верстат й постарається гасити дефіцит у бюджеті, процес деградації економіки прискориться.

Читайте також: Курс рубля проб’є позначку в 100 доларів — прогноз економіста

Нагадаємо, раніше головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус висловив думку, що економіка Росії дедалі ближче до точки, коли доведеться обирати — або продовжувати фінансувати війну, або платити пенсії і зарплати. 

Прямий ефір