Кремлівський режим пригнічує власний народ: нові приклади тортур, погроз та приниження у Росії (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: hvylya.net

Три роки в’язниці за антивоєнний коментар до публікації у соціальній мережі. Півтора роки колонії за так звану дискредитацію армії, а також тортури, погрози та приниження. У Росії також було зафіксовано випадок, коли антивоєнного активіста після тортур примусово відправили до психіатричного відділення без жодних пояснень, передає FREEДОМ.

67-річного жителя Новосибірська Тахіра Арсланова засудили до трьох років колонії через антивоєнні коментарі у “ВКонтакте”. Приводом для порушення справи стали його коментарі під постом про підпал військкомату у Новосибірську у вересні 2022 року.

“Росіяни давно вільно вже не пишуть у соціальних мережах. Ну зрозуміло ось зараз до будь-яких взагалі проявів критики стосовно війни, критики щодо влади, ось таке якесь шалене ставлення”, — каже юрист, член Московської Гельсінської групи Ілля Шаблінський.

Під час останнього слова в суді Тахір заявив, що мав неприязнь до керівництва країни, але жодних протиправних дій він не збирався вчиняти.

“На мій погляд, співробітники ФСБ намагалися створити з мене образ терориста та екстреміста. Причому за особистої розмови з ними в моєму домі ми навіть душевно поговорили і все з’ясували. У мене була ворожість до керівництва країни, але жодних протиправних дій не збирався вчиняти. Я нікому не зробив зла”, — сказав Тахір.

У червні відбулася серія обшуків та арештів у кримінальній справі проти колишніх активістів руху “Весна”. Причиною для переслідування стали пости в соцмережах, які були опубліковані до того, як рух визнали екстремістською організацією. 8 червня Басманний суд Москви відправив шістьох обвинувачених під варту. З того часу, поки триває слідство, як мінімум двоє фігурантів, які перебувають у СІЗО, вже заявили про тиск і спроби вербування.

“У Росії серед юристів існує така приказка, що зізнання — це цариця доказів. Незважаючи на те, що закон забороняє використовувати зізнання як єдиний доказ провини, слідство все одно вимагає від обвинувачених визнання провини, це робиться для простоти розслідування кримінальної справи, для спрощення проходження справи через суд, а крім цього переслідується ще й друга мета — психологічний тиск на людину, психологічне приниження. Ну якщо людина хоч раз дала свідчення, значить вона зламалася”, — сказав Євген Смирнов, адвокат, правозахисного проєкту “Перший відділ”.

Антивоєнного активіста Івана Кудряшова, засудженого до шести років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці підпалу військкомату, 27 липня перевели із СІЗО до психіатричного відділення обласної лікарні ФСВП у Торжці. Його адвокат повідомив, що свого підзахисного він знайшов у “безруховому стані”.

“Ми вважаємо, що стосовно Івана Кудряшова могли бути застосовані методи каральної психіатрії як помста з боку начальника СІЗО-1 Твері”, — повідомляє Телеграм-канал “Зона солідарності”.

Який діагноз поставили Кудряшову і чим його “лікують”, адвокату з’ясувати не вдалося, оскільки під час візиту лікарів у лікарні не було.

“Ці люди піддаються просто колосальному тиску і не виключено, що у нього просто не витримали нерви і зараз йому надається термінова психологічна, психіатрична допомога. Але є й кримінальні справи, в яких людину намагаються і зробити винною, тобто винести їй вирок, а крім цього навести йому якийсь психіатричний діагноз, поставити на психіатричний облік, бо навіть після звільнення у такої людини буде безліч обмежень. Ну, наприклад, не можна буде керувати транспортним засобом, не можна буде займати деякі посади. А все це, звісно, створює складнощі”, — сказав адвокат.

Кудряшов говорив, що його неодноразово катували, щоб отримати пароль від смартфона та змусити підписати свідчення. Він стверджував, що силовики “зав’язували ноги скотчем”, “у відкриті місця направляли струм”, а також застосували до нього сексуалізоване насильство.

Читайте також: Путінські репресії в Криму: переслідують навіть за поєднання жовтого і синього кольорів (ВІДЕО)

Прямий ефір