Україна проводить роботу зі встановлення персональних даних і точної кількості депортованих до РФ дітей, — правозахисник

Олександр Павліченко. Фото: uatv.ua

Україна проводить роботу зі встановлення персональних даних і точної кількості дітей, які були депортовані до окупованого Криму, на територію РФ та Білорусі, щоб повернути їх додому. Про це сьогодні, 2 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Він підкреслив, що для повернення депортованих українських дітей необхідно чітко працювати в юридичному плані.

“Потрібно знати точну кількість із персональними даними дітей, яких було вивезено, і які фігуруватимуть як жертви депортації, насильницького переміщення і, власне, порушення, щодо якого відкрито провадження в Міжнародному кримінальному суді, а це насильницьке навернення в російське громадянство. Таких дітей не 700 тис., і їх навіть не 100 тис. Тобто йдеться про кілька тисяч дітей. Ми якраз теж цим питанням займаємося. І тут дуже важливо не впадати в пропагандистський підхід і говорити про те, що всі вивезені діти були депортовані. Ідеться про ті категорії, які, власне кажучи, хотіли й могли, і були б перевезені в Україну, але вони виїхали з різних причин на територію Російської Федерації, зокрема вони були й викрадені”, — сказав Павліченко.

Він зазначив, що насамперед ідеться саме про примусову евакуацію з окупованих територій українських дітей, батьки яких позбавлені батьківських прав, дітей-сиріт, а також дітей, чиї родичі загинули під час бойових дій.

“Досить велика частина дітей була перевезена з території Донецької та Луганської областей ще до початку широкомасштабного вторгнення. Росія готувалася до ось цієї операції, до широкомасштабної війни й вивезла цивільне населення, зокрема велику кількість дітей на територію Російської Федерації. Ось цей теж процес нібито є. І тут питання про те, чи є ця депортація і насильницьке переміщення. Заява Львової-Белової про те, що вони перевезли понад 700 тисяч дітей під приводом надання гуманітарної допомоги та виконання гуманітарної місії, порятунку їх від самих же себе, від війни, яку вони розв’язали. Власне кажучи, це був такий маніпулятивно-пропагандистський крок. Нагадаю, вони хочуть демонструвати й показувати як політику, яка в них здійснюється, для того, щоб виправдати ситуацію, яку вони створили, і будуть продовжувати розвивати”, — сказав Павліченко.

Читайте також: Путін використовує Білорусь для викрадення українських дітей: роль Лукашенка оцінили правозахисники

Нагадаємо, за словами експертки Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерини Рашевської, Росія готова використати депортованих українських дітей як живий щит. На території окупованого Кримського півострова росіяни розміщують поряд із дитячими таборами свої військові об’єкти, які є легітимними цілями для української атаки. Крім того, правозахисниця не виключила, що росіяни прикриватимуться українськими дітьми, втікаючи з Криму.

Прямий ефір