Якими мають бути гарантії безпеки для України, пояснив Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Суб’єктність України сьогодні набагато вища, ніж тоді, коли підписувався Будапештський меморандум. Усі документи, які стосуватимуться співпраці України з країнами-партнерами, будуть чітко юридично опрацьовані. Про це сьогодні, 1 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він звернув увагу, що під час Будапештського меморандуму українці не замислювалися про юридичну складову документу, а були раді отриманому суверенітету, своїй державності.

“Щоб не повторити цю помилку, тут я хочу чітко зафіксувати те, що робить пан Єрмак: він дуже скрупульозно виписує саме юридичні каркаси. Що таке на сьогоднішній день двосторонні переговорні майданчики, в межах яких напрацьовуються ті чи інші гарантійні пакети: потрібно буде структурувати, юридично виписати конкретно взаємне військове зобов’язання. Мається на увазі, наприклад, постачання такої-то техніки в такій-то кількості з такими-то регламентаціями тощо. Тобто потрібно буде прописати та закріпити це, юридично вивірити”, — пояснив Подоляк.

Радник зазначив, що наразі допомога, яку отримує Україна, йде добровільно, без урахування будь-яких зобов’язань з боку країн-партнерів.

“Пан Єрмак хоче саме це впорядкувати, юридично чітко зафіксувати домовленості, юридично зафіксувати, на що ми можемо розраховувати, отримувати від того чи іншого контрагента, тієї чи іншої країни, і далі в які терміни ці, скажімо, інструменти ми повинні отримати”, — розповів він.

Подоляк додав, що також юридично має бути прописана взаємна відповідальність, включно з конкретними юридичними аспектами поставок тієї чи іншої техніки.

Читайте також: Двосторонній договір діятиме незалежно від внутрішньополітичних змін, — Рейтерович про гарантії безпеки Україні

Нагадаємо, і в Офісі президента України, і в Держдепартаменті США підтвердили, що вже цього тижня розпочнуться переговори Києва і Вашингтона щодо двосторонньої угоди про надання Україні гарантій безпеки.

Раніше повідомлялося, що Україна продовжує працювати над отриманням надійних гарантій своєї безпеки та об’єднанням якомога більшої кількості країн навколо імплементації формули миру президента Володимира Зеленського.

Прямий ефір