Польща відзначає 79-ту річницю Варшавського повстання (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Польщі сьогодні, 1 серпня, згадують учасників Варшавського повстання. Воно почалося 1 серпня 1944 року, і хоча не увінчалося перемогою, нечисленним загонам варшавських повстанців вдалося майже три місяці стримувати натиск фашистських військ, повідомляє FREEДОМ.

Війська Німеччини, які переважали повстанців за чисельністю та озброєнням, придушили повстання, а саму Варшаву перетворили на руїни. Під час повстання загинуло близько 200 тис. осіб.

Річниця Варшавського повстання для поляків має величезне значення. Це державне свято та у багатьох сьогодні вихідний день. Пам’ятні заходи відбуваються по всій країні з особливим розмахом. У Варшаві, епіцентрі тих подій, величезна кількість заходів, які почали проводити з самого ранку. Один із перших — покладання квітів до меморіального знака імені Антонія Хрущеля, командира військової операції, загони якого першими кинулися в бій. Повстанці тоді налічували приблизно 23 тис. осіб, але тільки в кожного десятого була зброя. Тобто люди, озброєні фактично тільки своєю хоробрістю, кинулися в бій із добре озброєною армією фашистів. Данину сміливості та відвазі сьогодні віддає вся Польща.

“Це була велика битва з дуже сильним противником. Це як битва Давида і Голіафа. У тих молодих людей, поляків, був величезний героїзм і відвага, вони розуміли, що стоїть на кону. За свободу і незалежність Польщі вони готові були заплатити високу ціну і віддали свої життя”, — сказав голова Охотської районної ради Варшави Кшиштоф Войцеховський.

“Повстання я розглядаю як війну добра зі злом, вічну війну добра зі злом. Головне в цій боротьбі — завжди бути на боці добра. Це зробили повстанці 1944 року. І так уже понад рік зі злом бореться Україна, бореться з агресією Московії, Росії. Україна стоїть на боці добра, на тому боці, на якому стояли повстанці Варшавського повстання 79 років тому, відстоюючи незалежність своєї держави”, — зазначив голова управління уряду Польщі у справах ветеранів Ян Каспшик.

Дата початку повстання обрана невипадково. За день до цього почалася висадка союзників у Нормандії, а Червона армія вже була на підступах до Варшави. Повстанці розраховували на їхню допомогу, проте на допомогу ніхто не прийшов. Чому поляки не дочекалися підмоги — думки істориків розходяться. Одні стверджують, що Сталін все ж відправив озброєння, але його перехопили німці. Інші вважають, що Червона армія навмисно не прийшла на допомогу і просто стояла по інший бік Вісли. Такий був наказ Сталіна. Він, мовляв, був незадоволений тим, що поляки без узгодження з ним розпочали повстання, і боявся, що вони відвоюють свою столицю. Але повстанці швидко втрачали сили та боєприпаси, а добре озброєна німецька армія пішла в контрнаступ, і за 63 дні бою фактично знищила все місто. Центр старого міста лежав у руїнах. Понад 80% будівель було фактично зруйновано, вщент було знищено і королівський замок. Але сьогодні головна візитівка Варшави відновлена і є одним з улюблених місць абсолютно для всіх. Попри такі колосальні руйнування Варшаві вдалося вистояти, а полякам — відстояти свою незалежність.

“Щороку десь там ставиться питання: а чи вартувало воно того? Подивіться на Варшаву, яка росте і завширшки, і завдовжки, стає дедалі красивішою і сучаснішою. Це завдяки вам. Не було б ані розвитку, ані такого устремління, якби не ваші героїзм і відвага. Тому щоразу, коли запитують мене, чи вартувало воно того? Я не сумніваюся. А Варшава відповідає: “Заспокойтеся. Ви не зможете викорінити це місто і не зможете викорінити жителів цього міста, вони стійкі й непереможні”. Хай живе Варшава велика і не зломлена. Хай живе Польща!” — заявив президент Польщі Анджей Дуда.

З нагоди 79-ї річниці Варшавського повстання президент Польщі Анджей Дуда нагородив вищими державними нагородами учасників тих подій. Один із них — віцепрезидент організації Повстанців Варшавських Єжи Міндзюкієвич.

“Спогади про ті дні мають стати приводом для гордості та застереженням для майбутніх поколінь. Слід пам’ятати, що історія повторюється, і війна за нашим східним кордоном — це трагічне тому підтвердження. Щоб захистити свободу і незалежність, потрібно пам’ятати, що Польща єдина. А сила нашої країни залежить від нас”, — зазначив він під час пам’ятного заходу у Варшаві.

У Варшаві та по всій Польщі пролунають сирени на знак пам’яті про загиблих у Варшавському повстанні. Це буде загальнонаціональна хвилина пам’яті: абсолютно вся Польща зупиниться, люди, транспорт усе зупиниться на хвилину, щоб вшанувати пам’ять загиблих. Ця акція відбувається щорічно. Час 17:00 обрано невипадково — саме о цій годині 1944 року на вулицях Варшави й почалося повстання. Спочатку командування планувало почати операцію вранці, але потім було ухвалено рішення перенести її саме на 17:00, коли на вулицях багато людей і солдати Армії Крайової могли б злитися з натовпом.

Читайте також: Позиції суспільства і влади єдині у створенні надійного тилу для України, — польський громадський діяч

Нагадаємо, Польща має намір найближчим часом майже вдвічі збільшити свою кадрову армію на тлі активності бойовиків із ПВК “Вагнер” та російських солдатів у Білорусі.

Прямий ефір