Путінські репресії в Криму: переслідують навіть за поєднання жовтого і синього кольорів (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: t.me/yellowribbon_ua

В анексованому Росією Криму масово переслідують людей за будь-яке поєднання синього і жовтого кольорів. Про це йдеться у звіті британської розвідки. Людей залякують погрозами і силовою розправою. Ще один привід для переслідування кримчан — регулярне пошкодження залізничних колій. Кожен випадок детально розслідується російськими силовиками, повідомляє FREEДОМ.

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в Сочі затвердив вирок у справі про диверсію на газопроводі в селі Перевальне в Криму. Нарімана Джеляла засудили до 17 років колонії суворого режиму, а братів Асана й Азіза Ахтемових — до 15 і 13 років суворого режиму. За версією слідства, у серпні 2021 року Ахтемови нібито за завданням українських спецслужб підірвали газопровід. А Джеляла звинуватили в тому, що він познайомив Ахтемових з одним із імовірних організаторів диверсії, який співпрацює з Головним управлінням розвідки України.

“Захист протягом 3 днів роз’яснював порушення, допущені під час попереднього слідства і суду першої інстанції. Вказав на те, що перші свідчення Нарімана Джеляла як свідка, які лягли в основу обвинувачення, були дані ним під тиском. Суд виключив ці свідчення з доказів обвинувачення, проте не змінив вирок Південного окружного суду”, — повідомляє громадське об’єднання правозахисної спрямованості “Кримська солідарність”.

Будь-яке поєднання жовтого і синього кольорів викликає у проросійських активістів у Криму різку реакцію і забороняється. Висновки про переслідування людей російською владою за синьо-жовті кольори у звіті британської розвідки з’явилися на початку червня.

“Придушення підкреслює невпевненість параноїдального російського офіціозу щодо того, що припустимо і вважається допустимим у дедалі більш тоталітарній системі. Критика арештів прозвучала з несподіваного боку — ультранаціоналістичної, провоєнної Ліберально-демократичної партії. Її власна символіка містить жовтий колір на синьому тлі”, — повідомило у Twitter Міністерство оборони Великої Британії.

Однією з найгучніших справ в анексованому Криму, пов’язаних із жовто-синьою символікою, є справа євпаторійця Богдана Зізи. Він облив синьою і жовтою фарбами будівлю російської адміністрації Євпаторії й кинув у неї пляшку із запальною сумішшю. Його звинуватили в тероризмі і засудили на 15 років позбавлення волі.

“Населенню ви не можете вимкнути мозок, але ви можете залякати, тому цими злочинними залякуваннями займаються російські спецслужби і підконтрольні, нібито, проросійські активісти. І вони шукають, які прояви української символіки, причому дуже часто бувають відверто репресивні дії”, — зазначив експерт Асоціації реінтеграції Криму Борис Бабін.

В анексованому Криму всупереч викликам і небезпекам діють рухи громадянського спротиву. Там регулярно фіксують пошкодження залізничних колій і сходження з рейок вантажних потягів. Кожен випадок стає приводом для переслідування кримчан російськими силовиками. Так, наприкінці травня затримали в Сімферополі місцевого жителя Кирила Баранника. Його звинуватили в пошкодженні залізничних колій у селі Поштове Бахчисарайського району. Він стверджує, що змушений був “зізнатися” під тортурами.

“Під час допиту, попри зізнання моєї провини, до мене застосовували тортури: посадивши на стілець, мені зав’язали руки й ноги скотчем, прикріпили електричні дроти до пальців рук… Під час катувань на моїй голові завжди була маска, тортури струмом тривали близько години”, — цитує Баранника “Кримська правозахисна група”.

“Ці ось так звані проросійські активісти, вони шукають будь-який прояв не просто проукраїнської позиції, а просто антивоєнної позиції або просто якусь незгоду з будь-якими діями агресора. І вони явно намагаються карати цих невинних осіб, просто налякати населення, продемонструвати начебто контроль над ситуацією на півострові”, — сказав Бабін.

За даними правозахисної організації “Крим SOS”, загалом в анексованому Криму, починаючи з лютого, щонайменше 14 місцевих жителів зазнали переслідувань з боку російських силовиків у зв’язку з пошуком винних у “диверсіях” на залізниці.

Читайте також: У Криму сьогодні 175 політв’язнів і 116 із них — кримські татари, — Барієв

Прямий ефір