Назад до СРСР: чому росіяни страждають через військову економіку, роз’яснив Пендзин

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Росія сьогодні будує військову економіку, через що страждають звичайні громадяни. Про це сьогодні, 31 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

“РФ будує сьогодні саме військову економіку. Вона, насамперед, б’є по простому громадянину, який не має можливості отримати елементарні речі, необхідні для його життя”, — сказав економіст.

Він нагадав, що аналогічна ситуація була в Радянському Союзі, де обсяг виробництва військової техніки був позамежним, але люди не мали найелементарнішого.

“Ті, хто в реальній дійсності прожили в Радянському Союзі хоч трохи, вони пам’ятають, що таке дефіцит і що таке неможливість придбати найнеобхідніше. Пам’ятають, що таке черги за телевізором або, наприклад, неможливість навіть теоретично отримати новий автомобіль”, — сказав Пендзин.

Так, у РФ уже спостерігається різка заміна якісних імпортних товарів — побутової техніки, одягу, побутової хімії, товарів першої необхідності — або неякісними російськими, або другосортними імпортними з тих країн, які формально не приєдналися до антиросійських санкцій. Водночас, за словами Пендзина, ті китайські товари, які йдуть на ринки Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки, не потрапляють до Російської Федерації.

“Тобто все те, що виробляється в Китаї, захищене ліцензіями, патентами, отриманими в європейських країнах і США, не йде в Російську Федерацію з тієї причини, що ті компанії, які це виробляють, вкрай побоюються потрапити під вторинні санкції. Те, що йде з Китаю в Російську Федерацію, — це товари другого рівня, якоюсь мірою репліки, це товари, які є генериками, це товари, які не захищені необхідною кількістю способів захисту прав власності. Тому і якість цих товарів вкрай низька, і термін їхньої служби невеликий”, — сказав він.

Економіст зазначив, що росіяни, які були досить глибоко інтегровані у світовий економічний процес, звикли до товарів певної якості, а тепер їм доводиться перелаштовуватись.

Читайте також: Кремль переводить Росію на “військові рейки” — витрати та прогнози (ВІДЕО)

Раніше повідомлялося, що російських підлітків поставили до військового верстата. 12-годинний робочий день та моральний тиск — за таких умов на виробництві з виготовлення дронів за іранською технологією працюють студенти коледжу “Алабуга Політех” в особливій економічній зоні “Алабуга” в Татарстані (РФ).

Прямий ефір