Триває щоденна кропітка робота, яка дасть результати дещо пізніше, — напрямки української дипломатії назвав Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: ukrinform.ua

Внутрішня політика була головною в діяльності президента України Володимира Зеленського цього тижня (24-30 липня). Але, звісно, глава держави, як провідник зовнішньої політики країни, постійно займається і дипломатичними питаннями. Таку думку сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканала FREEДОМ висловив політолог Володимир Фесенко.

“На мій суб’єктивний погляд, цей тиждень для президента України пройшов переважно під знаком внутрішньої політики. І спектр позицій, активностей президента, різних інтересів держави, які президент проводить, географічно дуже охоплювали всю Україну від Бахмута до Івано-Франківська, де, до речі, головним було засідання Конгресу місцевої влади. Тобто робота з місцевим самоврядуванням. Одеса, яка була під ударами росіян за останні тижні. Тому я думаю, що все-таки головна була внутрішня політика цього тижня”, — розповів він.

Щодо зовнішньої політики країни, то, за словами політолога, головна активність зосереджена на питаннях, пов’язаних із взаємодією з міжнародними партнерами, зокрема, з НАТО. Він нагадав, що відбулося засідання Ради НАТО – Україна.

“Яке для нас є значущим. Це такий тест, як працює цей інструмент. Одна справа, коли був саміт НАТО, і там було тестування просто початкове. А зараз, коли кризова ситуація, обстріли нашої портової та зернової інфраструктури, і тут треба домовлятися про взаємодію і підтримку України. Взаємодія з нашими партнерами, яка стосується підтримки сил ППО і розв’язання питань на перспективу з протидією діям Росії щодо зриву зернової угоди. Це зараз, напевно, головний пріоритет”, — сказав Фесенко.

Також, додав він, триває робота на перспективу з просування формули миру президента Зеленського.

“Зокрема, з’явилася інформація про те, що готується конференція в Саудівській Аравії. Перша конференція така широка міжнародна на рівні політичних радників пройшла в Копенгагені наприкінці червня. А зараз продовження. Тепер до цього, як організатор, підключається Саудівська Аравія. Тож це лише деякі події, які показують широкий спектр дипломатичної активності”, — каже політолог.

Фесенко зазначив, що поки не варто поспішати з “переможними реляціями”.

“Річ у тім, що якраз цей тиждень характеризується тим, що зовні начебто таких великих подій немає. Але це поточна така буденна робота, але робота, яка дасть свої результати через деякий час. Як і дії наших Збройних сил на півдні, на сході, до речі кажучи, тому що я б не розділяв. Це — взаємопов’язані дії. Ця поступова, щоденна, кропітка робота зі зламування російської оборони. Точно так само зараз працює і наша дипломатія”, — висловився він.

Політолог зауважив, що зараз специфічний період і треба враховувати специфіку липня, серпня. Це, як правило, відпускний період, особливо серпень.

“Проте така активна дипломатична робота не припиняється. Я згадав підготовку конференції в Саудівській Аравії. Ось як Росія працює з країнами глобального Півдня (росіяни зосередилися на такому помпезному заході, як саміт Росія – Африка, але знов-таки головний пріоритет — країни Півдня), так і Україна активно працює на південному напрямі, просуваючи нашу позицію щодо формули миру. Тому підготовка нового раунду роботи в Копенгагенському форматі”, — сказав він.

Водночас українська дипломатія активно працює в усіх напрямках.

“До того ж спектр дуже широкий — від країн Азії до Латинської Америки. Це і телефонні перемовини, підготовка двосторонніх зустрічей, багатосторонніх форматів дипломатичної взаємодії. Тому не стільки події, скільки кропітка щоденна робота для того, щоб прорив відбувся восени, можливо, раніше, як вийде. Зараз здійснюється та кропітка робота, яка дасть свої результати дещо пізніше. Але ця робота йде в щоденному режимі”, — підсумував Володимир Фесенко.

Читайте також: Енергетика, питання бюджету і війна, яка повертається на територію Росії — головне зі звернення президента Зеленського

Нагадаємо, раніше Фесенко заявив, що Україна йде на активну дипломатичну роботу навіть у тих країнах, де раніше українського впливу практично не було. Зараз відбувається дипломатичний прорив.

Прямий ефір