Російські засоби ППО не можуть захистити Москву — розбір експерта

Наслідки атаки дронів у Москві. Фото: ТАСС

У небі над Москвою, за заявами російських ЗМІ, вкотре були помічені дрони. Російська армія не може захистити небо над столицею РФ через брак засобів протиповітряної оборони (ППО). Генеральний штаб Збройних Сил України за 2022 і 2023 рік опублікував інформацію про знищення 460 одиниць російських засобів ППО. Понад 95% знищених комплексів — це комплекси малого та середнього радіуса дії, саме те, що має перехоплювати малогабаритні об’єкти. Про це сьогодні, 30 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він зазначив, що, крім знищених комплексів, значна частина засобів ППО перебуває в зоні бойових дій на тимчасово окупованих територіях і прикриває позиції російських окупаційних військ практично у всіх зонах.

“Це впливає на можливість формування повноцінної ешелонованої протиповітряної оборони в самій Росії. Це перший фактор — нестача. Брак, зокрема й внаслідок того, що вони не можуть виробляти засоби ППО в необхідній кількості для компенсації втрат. І навіть якщо знімають зі зберігання і консервації, цього все одно не вистачатиме для того, щоб повноцінно компенсувати втрати в зоні бойових дій”, — пояснив Коваленко.

Другий момент, за його словами, технічна і технологічна відсталість, які впливають на можливість компенсації втрат шляхом розконсервації та зняття зі зберігання.

“Наприклад, нещодавно був такий випадок. Батарея зенітно-ракетних гарматних комплексів “2К22 Тунгуска” була відправлена в один з окупаційних підрозділів. Це шість одиниць. З цих шести “Тунгусок” робочою виявилася тільки одна. При цьому всі шість систем перебували на ремонті, модернізації, на які пішло пів року. За пів року їх відправили нібито повністю боєздатними, насправді — одна не стріляє, інша не їздить, у третьої не працюють прилади фіксації, спостереження і супроводу цілі”, — розповів військово-політичний оглядач.

Також Коваленко звернув увагу на технологічну відсталість наявних на озброєнні у РФ сучасних систем ППО.

“Взяти зенітно-ракетний гарматний комплекс “Панцир 1”. Уже неодноразово навіть у самій Росії порушували питання про його ефективність. Його ефективність умовно — 19%. Від 100% від боєприпасів він вражає 19% цілей, тоді як середній показник ЗРК “Тор М2″ — 80%. Це свідчить про те, що сучасні засоби ППО Росії за характеристиками, звісно ж, роздуті, такі, що не мають аналогів, а щойно вони опиняються в реальних умовах ведення бойових дій або ж наближеними до них, у них ефективність одразу ж сама за себе говорить. Це досить таки примітивні засоби”, — заявив він.

Військово-політичний оглядач додав, що вибухи в Москві перетворюються на закономірність.

https://www.youtube.com/watch?v=Zxkp9LsiA8U

Читайте також: Режим показує слабкість у захисті столиці, — Маломуж про вибухи в Москві

Нагадаємо, в ніч на 30 липня в Москві два дрони врізалися в будівлю в діловому центрі столиці РФ. Ще один безпілотник, за заявами російського Міноборони, був збитий у Підмосков’ї. З початку травня було зафіксовано чотири атаки дронів на Москву.

Раніше повідомлялося, вранці 24 липня москвичі здригнулися від вибухів. Мер російської столиці підтвердив, що місто атакували ударними безпілотниками по двох нежитлових будівлях.

Прямий ефір