Кремль переводить Росію на “військові рейки” — витрати та прогнози (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Відтік капіталу з Росії з початку війни досяг рекордних 253 млрд дол., пише видання The Moscow Times. З підрахунків Центру макроекономічного аналізу та прогнозування і даних Центробанку РФ випливає, що російська економіка після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну пережила безпрецедентну в новітній історії втечу капіталу. Кремль же замість того, щоб вкладатися в поліпшення якості життя громадян, переводить економіку на військові рейки, повідомляє FREEДОМ.

Міністр промисловості та торгівлі РФ Денис Мантуров заявив, що у Росії зростає виробництво окремих видів озброєнь. За інформацією розвідки США, Росія будує завод із виробництва безпілотників. Видання Forbes Україна повідомило, що за рік війни РФ витратила на неї майже 114,5 млрд дол.

“Проблема лише в тому, що дво-, а то й 12-тикратне зростання виробництва спостерігається на підприємствах, які працюють не на зростання добробуту, не на задоволення потреб та платоспроможного попиту з боку домогосподарств, а на вбивство та руйнування. На виробництві “засобів ураження” зайняті десятки тисяч працівників, яких гостро не вистачає на виробництві решти — менш кровожерного”, — пише “Радіо Свобода”.

На мілітаризацію країни витрачаються гігантські обсяги вугілля, сталі, води та електроенергії. Експерти зазначають, що ресурсів, кинутих на спорудження ешелонованих ліній оборони, вистачило б на впорядкування кількох депресивних областей у Центральній Росії. Втративши надію на залучення “ідейних” добровольців на війну, Кремль заманює росіян в окопи, пропонуючи різноманітні бонуси. Витрати на військовослужбовців зросли, але не покращили їхнього забезпечення. Йдеться насамперед про виплати.

“З одного боку, є щомісячні виплати, з іншого, — виплати у разі поранення та у разі смерті. Що виплачується абсолютно точно — це завжди 5 млн [руб.] “президентських”. Плюс до цього — стандартні 3 млн. Страхування йде окремо, але там більше формальностей. Є ще регіональні надбавки, що залежать від можливостей регіонального бюджету: від мільйона до трьох”, — прокоментував “Новій газеті” економіст Владислав Іноземцев.

Він підрахував, що один російський військовослужбовець “коштує” платникам податків 15 млн руб.

Крім цього, значні кошти з бюджету передбачені на виплати різного роду пенсій та допомоги родичам та дітям загиблого військового. Передбачається, що це має тривати довгі роки, доки жива вдова, доки діти не доросли до 21 року. Військова іпотека — ще одна велика стаття видатків. А ще — з неврахованого — лише утримання ПВК “Вагнер” за рік коштувало російському бюджету майже 200 млрд рублів.

“У Росії фактично ліквідовано всі джерела потенційного зростання. Санкції призвели до важкої ситуації з нафтогазовими доходами, вони вже впали на 45%, порівняно з минулим роком, і на такому рівні залишаться”, — констатував Владислав Іноземцев у коментарі “Новій газеті”.

Надмірна мілітаризація країни призвела до того, що Росія може фінансувати війну коштом внутрішнього боргу, але це не дуже хороша новина для росіян.

“Тут можна описати фразою нашого режисера Бикова у фільмі: “Все нормально — падаємо” — це стан російської економіки. Центробанк говорить про те, що підійматиме облікову ставку, є проблеми — вони наростають. Інфляція потихеньку з’їдає те, що є у Росії. Щоб хоч якось зупинити її, Центральний банк Росії йде на цей крок. Він досить непопулярний — можливість брати кредити подорожчає. Ви не можете брати кредити. У вас не може бути розвитку: це складова розвитку”, — пояснює головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Експерти вважають, що через мілітаризацію країни мільйони росіян сильно втратять у зарплаті. Загальний прогноз такий: населенню треба готуватися до того, що середні грошові доходи знижуватимуться на 2–3% на рік протягом трьох років.

Раніше повідомлялося, що російських підлітків поставили до військового верстата. 12-годинний робочий день та моральний тиск — за таких умов на виробництві з виготовлення дронів за іранською технологією працюють студенти коледжу “Алабуга Політех” в особливій економічній зоні “Алабуга” в Татарстані (РФ).

Прямий ефір