Країни Африки не поважають Росію і користуються її слабкістю, — радник глави ОПУ

Михайло Подоляк. Скріншот: uatv.ua

Деякі країни Африканського континенту користуються слабкістю режиму Путіна та “паразитують” на дешевій російській зброї або списанні боргів. Такою поведінкою Росію принижують на глобальній арені, показуючи, що Москва більше незначний гравець. Про це сьогодні, 28 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк, коментуючи перебіг саміту Росія — Африка.

“Путін не сприймається сьогодні у світі як президент, який може щось гарантувати. Очевидно, що є певна залежність, особливо максимально бідних і злиденних країн, які так чи інакше шукають можливість щось отримати”, — сказав він. 

Як приклад радник глави ОПУ назвав Центральноафриканську республіку.

“Там уряд контролюється приватною військовою кампанією, зараз це ще “Вагнер”, але, найімовірніше, це буде інша компанія. Ці країни, звичайно ж, залежать від Росії, але серйозно ставитися сьогодні до Путіна… Я, чесно кажучи, навіть не уявляю, хто це”, — акцентував він. 

Подоляк пояснив, що є низка країн, які можуть “паразитувати” на Росії, користуючись її слабкістю.

“Користуючись тим, що Росія готова платити преміальну ціну, списувати борги, купувати дорожче, продавати дешевше тощо. Ці країни в рамках своїх національних інтересів “паразитують” і забирають у Росії все, що можна. Грубо кажучи, цією своєю поведінкою вони принижують Російську Федерацію, показуючи, що більше такого глобального гравця, як Росія, не існує”, — підкреслив радник. 

За його словами, країни, які проігнорували саміт Росія — Африка, є самостійними в ухваленні тих чи інших рішень і розуміють, що країна-агресор стала слабкою.

“Зі слабкою РФ немає сенсу мати стабільні відносини, у такому вигляді РФ існувати не буде, такого президента найближчим часом не буде в Росії. Мається на увазі, що Путін перестане існувати як персонаж, який має вплив на якісь процеси. Який сенс вступати в переговорні процеси з РФ?”, — каже Подоляк.

Він також нагадав про те, що африканські країни були зацікавлені в збереженні “зернового коридору”, проте Москва вийшла з угоди.

“Тому, звичайно, все це накопичується. Сьогодні важко знайти країну, яка вірить у перспективи існування Росії в такому вигляді далі, і що Росія матиме якийсь вплив на глобальні ринки, або Росія впливатиме на глобальний світопорядок. Росія вмирає, я маю на увазі як суб’єкт політичного, глобального процесу. Так, це не питання завтрашнього дня, не питання тижневої давності. Це питання найближчих місяців або років, що Росія буде повністю прибрана з глобального порядку”, — резюмував Михайло Подоляк.

Читайте також: Глави більшості африканських держав бойкотують саміт “Росія — Африка” — основні причини назвав Божко

Нагадаємо, в Санкт-Петербурзі 27-28 липня проходить саміт Росія — Африка, на який приїхали представники 49 із 54 незалежних країн африканського континенту, а також лідери “Африканського союзу” та інших континентальних організацій. Утім, лише 27 із них — це перші або другі особи своєї держави.

Прямий ефір