Путін не поїде на БРІКС: чому це вигідно Україні — у розборі експертів

Президент РФ Володимир Путін у 2022 році також був присутнім на форумі БРІКС у режимі відеоконференції. Фото: ap.org

19 липня стало відомо, що президент РФ Володимир Путін не поїде на саміт країн БРІКС (союз п’яти держав: Бразилії, Росії, Індії, КНР та ПАР). Саміт відбудеться у Південно-Африканській Республіці (ПАР) у серпні. Путін виступить у форматі відеоконференцзв’язку. Представлятиме РФ особисто глава МЗС Сергій Лавров.

ПАР є однією зі 118 країн-учасниць Римського статуту і мала б заарештувати Путіна за ордером Міжнародного кримінального суду (МКС), якби він приїхав на саміт.

Невиїзний Путін

Ордер на арешт президента РФ Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ще у березні. Приводом стала підозра у незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до Росії.

Відразу після цього The Times повідомила, що, очевидно, ПАР попросить російського президента приєднатися до саміту БРІКС через Zoom, а не особисто. Тоді ж ПАР звернулася за юридичною консультацією щодо своїх зобов’язань заарештувати Путіна.

У липні у президента ПАР Сиріла Рамафоси підтвердили, що той справді просив РФ, щоб російську делегацію на саміті БРІКС у серпні замість Путіна очолив Лавров, але отримав відмову.

“Ми розуміємо, що пов’язані Римським статутом, але ми не можемо запросити когось, а потім заарештувати його. Ви можете зрозуміти нашу дилему. Ми будемо раді, якщо він не приїде”, заявив заступник президента ПАР Пол Машатіле в інтерв’ю Mail&Guardian.

Також було виокремлено, що “дискусії з Путіним” щодо його візиту на саміт “продовжуються”.

Крім цього, президент ПАР під присягою заявив у Високому суді в місті Гаутенг, що арешт президента РФ на саміті БРІКС означав би оголошення війни. Про це пише південноафриканське медіа News24.

“Це було б безрозсудним, неконституційним та незаконним використанням повноважень, наданих уряду, оголосити війну РФ шляхом арешту президента Путіна”, — заявив Рамафоса.

19 липня офіс президента ПАР Сиріла Рамафоси поінформував, що президент РФ “за взаємною згодою” на саміт БРІКС таки не приїде.

Цього ж дня інформацію підтвердив речник Путіна Дмитро Пєсков.

“Президент Путін ухвалив рішення брати участь у саміті БРІКС у форматі відеоконференцзв’язку. Його робота на саміті буде повноцінною”, — сказав він.

Очну присутність на саміті міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова офіційно підтвердили дві країни.

Рішення Путіна не їхати особисто на саміт БРІКС, а відправити Лаврова замість себе прокоментували в Державному департаменті США.

“Немає кращого прикладу того, що авторитет Росії у світі значно знизився, ніж те, що президент Путін зараз навряд чи може перетнути кордони власної країни. Він є міжнародним ізгоєм, який навряд чи може перетнути власні кордони, побоюючись арешту”, — зазначив представник Держдепартаменту Метью Міллер.

Розбір експертів

Про те, яке значення має скасування візиту Путіна на БРІКС для України і що країна може з цього отримати — в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили:

  • Михайло Подоляк, радник голови Офісу президента України;
  • Руслан Осипенко, дипломат, експерт-міжнародник;
  • Олексій Буряченко, кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст”;
  • Володимир Хандогій, президент Української асоціації зовнішньої політики, надзвичайний та повноважний посол України.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Якщо ти скурпульозно дотримуєшся букви закону, Росія швиденько відповзає у свою ведмежу нору

— Україна вже використовує такий майданчик, щоб показати, що таке міжнародне право. Якщо ти скурпульозно дотримуєшся юридичних процедур, то виявляється, що Росія не має інструментів їм протидіяти.

Є ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна, є країна-підписант Римського статуту — Південно-Африканська Республіка. І, відповідно, щойно вони починають діяти у межах юридичної процедури, виявляється, що ці класичні понти Росії помирають, не народившись.

Уряд ПАР звернувся до суду для одержання ордера на арешт Путіна. Вони, безперечно, розуміли, що Путін не приїде.

Путін, мені здається, взагалі сьогодні нікуди не їздитиме. Хіба що в Білорусь і то я сумніваюся, бо вона для нього теж небезпечна країна. Там знаходиться приватна військова компанія “Вагнер”.

Якщо ти дозволяєш Росії демонстративно порушувати міжнародне право, вона це робитиме. Якщо ти скрупульозно дотримуєшся букви закону, то Росія швиденько відповзає у свою ведмежу нору.

Потрібно діяти строго в рамках юридичних процедур і вчасно передавати зброю Україні, щоб Росія діяла строго в рамках юридичних глобальних процедур.

РУСЛАН ОСИПЕНКО: Саме майбутнє БРІКС туманне

— “Царю” шукають виправдання, але Путін просто боягуз, тому він не їде.

Думаю, саме майбутнє БРІКС дуже туманне. Росія була сполучною ланкою між Індією та Китаєм. Індія мала добрі відносини з Росією, і Китай мав добрі відносини з Росією, але між Індією та Китаєм завжди були проблеми, територіальні суперечки тощо.

Росія запускала цей проєкт як такий, що мав об’єднати країни, що розвиваються, і вони мали кинути виклик гегемонії США.

Зараз не все так просто — Росія ослаблена. США відриватимуть Індію від глобального Півдня та Китаю. І Індія відриватиметься, бо саме в неї переноситимуть виробництво з Китаю, забезпечуватимуть її технологіями, інвестиціями тощо. Тому рано чи пізно між Індією та Китаєм будуть проблеми.

Зрозуміло, що Захід вже здобув моральну перемогу і ця організація шукатиме себе як платформа, на якій можуть співпрацювати в економічній чи інших сферах.

ОЛЕКСІЙ БУРЯЧЕНКО: Путінський режим сам себе взяв “на слабо”

— Я гадаю, що Путін не злякався їхати. Він злякався того, що доведеться справді воювати. Тому що, якщо вже сказано публічно “а” про те, що арешт Путіна прирівнюватиметься до агресії проти Російської Федерації, доведеться говорити і “б”. А для того щоб сказати “б” ні Путін, ні його режим абсолютно не готові.

РФ спробувала взяти на слабо і африканські країни, і колективний Захід, і Міжнародний кримінальний суд. Але в результаті це спрацювало проти Росії.

Путін вкотре вляпався в найнеприємнішу для себе іміджеву історію. І на тлі історій з азовцями, Туреччиною, Пригожиним, а зараз ПАР — це для нього якась суцільна чорна смуга. І зеброю тут навіть не пахне.

ВОЛОДИМИР ХАНДОГІЙ: Україні потрібно скористатися ситуацією

— Подія очікувана. Я думаю, мало хто припускав, що Путін наважиться таки поїхати до ПАР. Питання стояло в тому, в якому форматі він братиме участь. Наразі це стало очевидним, це формат відеоконференції. Ні про яку повномасштабну участь взагалі не йдеться.

Важливо відзначити, що неприїзд Путіна до ПАР має значення ще й тому, що БРІКС — це організація, яка хоч і не є проросійською, але тяжіє до позиції Росії щодо агресії проти України.

Заходи в рамках БРІКС зазвичай Росія використовує для того, щоб консолідувати підтримку, провести переговори на полях, якимось чином залучити на свій бік, особисто поспілкуватися з лідерами цих держав. Сьогодні вони позбавлені такої можливості.

У цьому значенні наша позиція посилюється. Ми пам’ятаємо візити представників ПАР до України, їхні спроби надати нам свої міркування щодо мирного врегулювання. Тепер, на мою думку, нам слід на тлі відмови Путіна посилити нашу роботу з цією організацією і залучати вже на свій бік.

Нам дуже потрібна підтримка не лише Європи та США, а й у ширшому розумінні всього світу. Потрібно користуватися цією ситуацією та попрацювати з державами БРІКС дуже щільно.

Читайте також: Путіну не тільки ПАР рекомендувала не приїжджати на саміт БРІКС, і це багато про що говорить, — посол України

Прямий ефір