Болгарія змінює офіційну позицію і готова співпрацювати з Україною, — Мусієнко про військову допомогу

Прапор Болгарії. Фото: ukrinform.ua

Болгарія відкрито приєднується до європейської ініціативи про військову допомогу Україні. Це дуже важливо. Ситуація в Болгарії стабілізувалася, країна готова співпрацювати з Україною. Про це сьогодні, 24 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Оскільки Болгарія, якщо ми говоримо про ту допомогу, яка нам завжди була необхідна і необхідна зараз, нас і раніше виручала снарядами 152 мм, мінами та іншим озброєнням, паливом і досить-таки у великих масштабах. Варто розуміти, що в принципі, після повномасштабного вторгнення російських військ для нас постало питання про те, що поки ми не отримували артилерію 155 мм калібру від країн НАТО та іншого озброєння, нам необхідна була підтримка наших спроможностей саме калібрів радянського зразка до тих видів озброєнь, артилерії, які ми використовували та продовжуємо використовувати і на сьогодні. І тут Болгарія прийшла на допомогу, і зі своїх складів вони передали достатню кількість. Зараз напевно важко сказати конкретно кількісно, думаю, з часом це все стане відомо”, — сказав він.

За словами експерта, зараз Болгарія фактично переходить і змінює офіційну позицію.

“Це дуже важливо, оскільки ми бачимо, що внутрішньополітична ситуація в країні відносно стабілізувалася, попри те, що різні бачення на російсько-українську війну, на протистояння російській агресії в уряду і в президента цієї країни. І ми знаємо, що, на жаль, ті заяви, які є і озвучені президентом Болгарії, вони, м’яко кажучи, неприйнятні для нас. Про це йому заявив український президент Володимир Зеленський, перебуваючи з візитом у Софії, і сказав йому про це прямо в обличчя. Але ми бачимо, що уряд веде проєвропейський курс, прозахідний. Готовий співпрацювати з Україною, збільшувати кількість проєктів”, — пояснив Мусієнко.

Він вважає, що в перспективі може йтися не тільки про передання бронетранспортерів та інших видів озброєнь.

“Але можна передбачити, що може йтися і про налагодження спільного виробництва необхідних для нас калібрів, снарядів та інших боєприпасів, і озброєнь, як ми на сьогодні це бачимо і з такими країнами, як Чехія, Словаччина, в перспективі Польща. Тому це і реалізація спільних проєктів. Так що це все дійсно дуже важливо”, — резюмував Олександр Мусієнко.

Читайте також: 10 нових країн приєдналися до гарантій безпеки для України — подробиці (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, Болгарія вперше відправить до України бронетехніку разом із боєприпасами та запасними частинами. Йдеться про близько 100 бронетранспортерів радянського виробництва, які Софія отримала ще в 1980-их роках за Варшавським договором як союзник СРСР. І хоча наприкінці минулого року парламент схвалив надання військової допомоги Україні, рішення про те, що саме надавати, було залишено на розсуд виконавчої влади. Попередні адміністрації через політичні розбіжності ідею про передання техніки відкидали. Прорив у військовому питанні став можливим тільки після приходу в червні нового болгарського уряду, який очолив Ніколай Денков.

Прямий ефір