Болгарія відправить в Україну близько 100 БТР: із чим пов’язане рішення (ВІДЕО)

Прапор Болгарії. Фото: pixabay.com

Болгарія вперше відправить в Україну бронетехніку разом із боєприпасами та запасними частинами. Йдеться про близько 100 бронетранспортерів радянського виробництва, які Софія отримала ще в 1980-их роках за Варшавським договором як союзник СРСР. І хоча наприкінці минулого року парламент схвалив надання військової допомоги Україні, рішення про те, що саме надавати, було залишено на розсуд виконавчої влади. Попередні адміністрації через політичні розбіжності ідею про передачу техніки відкидали. Прорив у військовому питанні став можливим тільки після приходу в червні нового болгарського уряду, який очолив Ніколай Денков, повідомляє FREEДОМ.

“Ми повинні дати Україні БТРи, тому що українці борються не тільки за свою свободу, а й за нашу. Ця техніка більше не потрібна Болгарії та може надати серйозну підтримку Україні в її боротьбі за збереження незалежності та територіальної цілісності країни після невиправданої й неспровокованої російської агресії”, — йдеться в повідомленні парламенту Болгарії.

За передачу бронетранспортерів Україні проголосували 148 депутатів Болгарії. Це рішення викликало критику з боку Болгарської соціалістичної партії та прокремлівських націоналістів із Партії “Відродження”, які голосували проти. Таких нарахували 52 людини.

“Я не думаю, що ми повинні допомагати Україні військовими поставками та відправленням техніки, але ми можемо допомогти їй як мирний посередник, як країна, у якої є особливі відносини з обома сторонами”, — заявив депутат від Болгарської соціалістичної партії Крістіан Вігенін.

Попри критику опозиції, це не завадило затвердити передачу військової техніки Україні. Балканська держава вже почала виходити з політичної кризи, що призвела до п’яти виборів за два роки. Нинішня коаліція поклала початок зміні курсу від урядів, призначених раніше президентом Руменом Радєвим. Його неодноразово звинувачували в симпатії до Росії. За словами чинного міністра оборони Болгарії Тодора Тагарева, раніше зброя, зокрема боєприпаси для артилерійських установок радянського зразка, потрапляла в українські війська, але через треті країни та таємно. Нині ж Софія готова укладати контракти з Україною напряму.

“Коли йдеться про продажі, які оплачуються з українських коштів і йдуть на українську армію, ми намагатимемось працювати напряму, тому що залучення посередників поміщає нас у сіру зону, що несе ризики. Україна продовжує потребувати міжнародної підтримки. Без неї незрозуміло, що станеться. І я вважаю, що ми не повинні ризикувати, щоб побачити, що станеться”, — зазначив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев.

У середині липня Болгарія приєдналася до проєкту Європейського оборонного агентства “Спільна закупівля боєприпасів”. Він передбачає об’єднання зусиль із закупівлі артилерійських снарядів для себе та України. Проєкт, ініційований ще в березні, одразу підписали Норвегія та всі держави ЄС, окрім нейтральної Ірландії та Болгарії. Однак Софія після зміни уряду переглянула рішення і приєдналася до ініціативи.

Минулого тижня Болгарія зробила ще один крок до ускладнення фінансування Росією війни проти України. Софія припинила оренду російським “Лукойлом” порту “Росенець”. Це портовий термінал на південному березі Бургаської затоки, який призначений для приймання, зберігання і транспортування нафтохімічної сировини та товарних продуктів. Ще 2011 року між Болгарією і “Лукойлом” було підписано договір про концесію частини портового термінала, а 2022 року тимчасовий уряд продовжив оренду на 24 роки. Але Софія вирішила достроково розірвати договір і припинити співпрацю.

“Видані концесії на здійснення діяльності на стратегічних об’єктах, що мають значення для національної безпеки, які зачіпають нафту і нафтопродукти, вироблені із сирої нафти російського походження або експортовані з Росії, припиняються в тижневий термін”, — повідомили в парламенті Болгарії.

Під час перших місяців повномасштабного вторгнення РФ в Україну Болгарія таємно через посередників постачала Києву паливо, боєприпаси та комплектуючі для зброї. Історія була вибухонебезпечною для Софії, оскільки в країні переробляють сиру нафту з Росії. РФ контролювала єдиний нафтопереробний завод. Попри це Болгарія змогла позбутися стовідсоткової залежності від російської нафти. До того ж нинішній уряд робить новий крок назустріч Україні. Про це свідчить пакет військової допомоги. Як заявили в болгарському Міністерстві оборони, країна й надалі продовжить надавати військову підтримку Києву, яка відповідатиме потребам ЗСУ та можливостям Софії.

Читайте також: Весь світ підтримує Україну: як різні країни допомагають Києву протистояти російській агресії (ВІДЕО)

Нагадаємо, 10 нових країн приєдналися до гарантій безпеки для України.

Прямий ефір