Усі країни Африканського континенту однаково схильні до криз — наслідків російської агресії проти України, — посол

Мапа Африки. Фото: pixabay.com

На Африканському континенті 54 країни, вони поділяються на три категорії: ті, що підтримують Україну і засуджують російську агресію; ті, що мовчки стоять на боці Росії (їх меншість), і ті, хто намагається грати в нейтралітет або заявляє про лінію неприєднання. Але всі вони однаково схильні до всіх криз, які виникають і є наслідками російської агресії. Про це сьогодні, 23 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила надзвичайна і повноважна пані посол України в ПАР Любов Абравітова.

“Тому будь-які дії Росії, які порушують цю африканську стабільність, дають нам можливість більш глибоко розбудовувати наші відносини, наш діалог і достукатися до окремих африканських лідерів із поясненням, інформацією, що ж реально відбувається між Україною і Росією, і дати підґрунтя для контрпропаганди, чинити потрібний інформаційний вплив, створювати інформаційне поле, яке буде нам сприяти для правильного діалогу з цими країнами”, — сказала вона.

Пані посол упевнена, що питання продовольчої безпеки буде одним з основних на саміті БРІКС.

“А на саміт БРІКС цьогоріч запрошені абсолютно всі лідери африканських країн. На сьогодні очікується, що близько 30 із них прибудуть на саміт за місяць. Тож роботи в нас багато, і ми маємо якомога активніше і більше на всіх майданчиках показувати свою прихильність нашій частині угоди. Угода складається з двох частин. Ми з Росією не підписували угоду про “зерновий коридор”, ми її підписували з Туреччиною та ООН, точно так само зробила окремо Росія. Росія свою частину угоди порушила, Україна зі свого боку готова продовжувати постачати зерно відповідно до наших зобов’язань. І саме цей меседж ми повинні донести до африканських країн”, — розповіла Абравітова.

За її словами, російська пропаганда щодо теми “зернового коридору” працює на свою користь особливо в країнах глобального Півдня, особливо в африканських країнах.

“Тому для України дуже важливо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу з точки зору, чому відбувається вихід Росії з угоди, на яку вона пішла, які результати цієї угоди призвели рік тому до того, що ми уникнули серйозного голоду та кризи протягом цього року, які наслідки виходу будуть найближчим часом відчутні”, — резюмувала Любов Абравітова.

Читайте також: Путіну не тільки ПАР рекомендувала не приїжджати на саміт БРІКС, і це говорить багато про що, — посол України

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ (МЗС) України Дмитро Кулеба втретє відвідає Африканський континент на тлі загострення глобальної продовольчої кризи після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи.

Прямий ефір