Унікальність спецфонду Євросоюзу з військової допомоги Україні оцінив експерт

Ілюстративне фото: minre.gov.ua

ЄС створює спеціальний фонд для України в розмірі 20 млрд євро для багаторічного постачання ЗСУ. У сучасній історії такої практики міжнародної підтримки воюючої країни ще не було. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив підполковник ЗСУ у відставці, експерт у питанні бронетанкової техніки Микола Саламаха.

“Таких випадків я не пригадаю. Якщо брати історію Другої світової війни, то там було таке поняття, як ленд-ліз — американський про надання союзникам зброї та послуг. Водночас союзники теж надавали певні умови Сполученим Штатам, зокрема, постачали корисні копалини та деяку продукцію своєї промисловості. Досвід створення фонду допомоги був уже в післявоєнний період у рамках плану Маршалла, але це було пов’язано з відновленням економік країн, які постраждали під час Другої світової війни. Але створення міжнародного фонду на ведення бойових дій і на підтримку озброєння в працездатному стані — такого я не пригадую”, — сказав Саламаха.

Він зазначив, що яке озброєння необхідне Україні для ведення ефективних бойових дій, визначає насамперед українське військове командування.

“Генеральний штаб Збройних сил України визначає тактику і стратегію бойових дій, оперативні плани. Під ці плани формуються угруповання військ, проводиться розрахунок необхідної кількості боєздатних частин. Визначається, яке озброєння необхідне, яка кількість боєприпасів. І, виходячи з цього, ведеться планування нашої взаємодії з союзниками. Ми заявляємо, що нам необхідно, це розглядається на спільних засіданнях групи “Рамштайн”, — деталізував експерт.

У форматі “Рамштайн” працюють військові професіонали з понад 50 країн, які співвідносять потреби України та можливості світу з надання військової допомоги.

“Світ не в змозі задовольнити всі наші потреби в дуже багатьох речах. Тому доводиться, виходячи з можливостей наших союзників, використовувати ті чи інші засоби, якими можна замінити те, чого нам не можуть дати. Або використовувати інші способи бойових дій, щоб досягти мети за допомогою того, що нам дають”, — пояснив Саламаха.

Читайте також: У розмірі 20 млрд євро: Європейський Союз планує створити для України спеціальний фонд — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, ЄС планує створити додатковий фонд у розмірі 20 млрд євро — протягом наступних чотирьох років Євросоюз щорічно має намір виділяти до 5 млрд євро на оборонні потреби України. Новий план ЄС має намір затвердити до осені. Також західні союзники України зосередять увагу на ремонті та обслуговуванні озброєння.

Прямий ефір