Епідемія доносництва: як руйнуються соціальні зв’язки в сучасній Росії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Росію накрила хвиля доносництва. Це стало не просто поширеною практикою, а й методом помсти або досягнення корисливих цілей для найзаповзятливіших росіян. А деякі громадяни навіть пишуть кляузи на своїх близьких родичів, повідомляє FREEДОМ.

Охоронця дитячого садка Юрія Волошина в тимчасово окупованому Криму жорстко затримала поліція і почала змушувати повторювати текст пісні гурту “Любе”, який активно підтримує війну Росії проти України, та дякувати за те, що не зґвалтували. Ці тортури — результат анонімного доносу в Telegram-каналі “СМЕРШ Севастополь”.

“Я, Волошин Юрій Сергійович, довгий час дискредитував збройні сили РФ, а також інші силові структури, а також президента Росії. Я прошу вибачення за свою погану діяльність. Спасибі товаришу майору за те, що ця пляшка перебуває у мене в руках, а не в іншому місці”, — сказав житель Севастополя Юрій Волошин у своєму відеозверненні. 

Але загалом по Росії донощики вже частіше виходять із тіні й пишуть кляузи відкрито. Доходить до абсурду — у Люберцях брат здав сестру поліції за те, що та читала українські новини.

“В інтернеті вона лазила по їхніх сайтах. Щоб вплинути на сестру і налякати, я звернувся в поліцію, це спрацювало, більше вона ці сайти не читає. Також я забрав у неї телефон, комп’ютер і планшет. Приходили поліцейські, склали протокол, відтоді все добре”, — розповів донощик Віталій.

Такий випадок не поодинокий від початку повномасштабної війни Росії проти України. Часто доноси використовують, щоб помститися. Наприклад, у Підмосков’ї торік жінка таким чином намагалася позбавити колишнього чоловіка батьківських прав. А минулого тижня в Москві чоловік доніс на сусідів, які шуміли вночі. Але щоб поліція відреагувала швидше, заявив, що чув гасла “Слава Україні”.

Війна Росії проти України руйнує соціальні зв’язки росіян. Крім доносів, родичі судяться один з одним за виплати гробових, адже через бюрократичні складнощі компенсації за смерть окупантів нерідко опиняються у далеких родичів.

“Гроші на його рахунку не заморожені, дядько ними користується. Зі мною розмовляє агресивно, каже, раз йому перерахували, значить, йому належить. І що йому є в кого вкладатися, і він узагалі не розуміє, до чого тут я”, — розповіла дочка загиблого військового Ксенія Коваленко.

За словами політологів, така кількість доносів і заяв навіть між близькими людьми в Росії — прямий результат вибудуваної Кремлем системи пропаганди.

“Коли мати здає сина, коли батько викликає поліцію проти своєї доньки, коли починають “стукати” один на одного, зводити наклеп і водночас намагатися вислужитися в тому, хто є більшою “матір’ю-героїнею”, поховавши якомога більше своїх дітей. Антимораль у всій красі. Російська пропаганда промила мізки росіянам настільки, що сьогодні ми можемо побачити там не тільки економічний, а й інформаційний, і культурний лепрозорій”, — пояснив політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

Російську владу така ситуація влаштовує. Ба більше, репресивне законодавство там хочуть зробити ще суворішим. Так, у Держдумі запропонували посилити закон про іноземних агентів, і ввести ранжування за ступенем нібито соціальної небезпеки кожного фігуранта списку.

Читайте також: Арешт Гіркіна і потенціал Пригожина: чому в РФ варто очікувати нового заколоту (ВІДЕО)

Прямий ефір