Рада безпеки ООН засудила вихід РФ із зернової угоди — деталі від дипломата

Олександр Мацука. Скріншот: uatv.ua

Учасники засідання Ради безпеки ООН різко засудили дії Росії щодо виходу із зернової угоди. У свою чергу Росія висуває 7 умов, після виконання яких вона нібито готова йти на компроміси щодо зернової угоди. Але на ці умови ніхто не піде, а шанси поновити зернову угоду за участю РФ невеликі. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив Олександр Мацука, український дипломат, колишній керівник Секретаріату Ради безпеки ООН.

“Засідання скликали на прохання Еквадору та Франції. Усі члени Ради Безпеки ООН виступали і всі засудили дії Росії. Тобто Росія і вихід Росії із зернової угоди не має підтримки зовсім. Африканці також досить жорстко виступили”, — сказав дипломат.

Він нагадав, що є угода між Україною, Туреччиною та ООН щодо експорту українського зерна, і Росія погодилася брати участь в інспекції.

“Вся роль Росії у цій угоді саме в інспекції. Крім того, є меморандум про співпрацю, підписаний між Організацією Об’єднаних Націй та Росією. Це інший документ зовсім. І в цьому документі, підписаному Росією з ООН, вона зобов’язалася допомагати експорту українського зерна. Тобто, Росія обіцяла не Україні, а Організації Об’єднаних Націй”, — нагадав Мацука.

Він зазначив, що Туреччина не бере участі у засіданні ООН щодо ситуації навколо зернової угоди і це певний меседж.

“Кожен член ООН може брати участь у засіданні Ради Безпеки ООН, якщо питання цікавить їх чи хочуть вони приєднатися до питання, яке вирішується. Туреччина вирішила, що їм там не потрібно бути. І це, до речі, певний меседж. Я думаю, що вони, можливо, знають більше про позицію Російської Федерації, ніж інші”, — додав Мацука.

Читайте також: Помста за Кримський міст та шантаж зернової угоди: удари РФ по Одесі обговорюємо з експертами

Як повідомлялося раніше, у Кремлі заявили, що не мають наміру більше брати участь у Чорноморській зерновій ініціативі (зернова угода), термін дії якої закінчився 17 липня. Мовляв, умови, які висувала Москва, не виконано.

18-20 липня Росія “підкріпила” свою позицію виходу з угоди ракетним обстрілом інфраструктури Одеського морського торгового порту.

При цьому РФ має намір повернутися в зернову угоду за умови виконання низки своїх умов.

Нагадаємо, 2022 року Чорноморську зернову ініціативу з одного боку підписала Україна з ООН і Туреччиною, з іншого — Росія з ООН і Туреччиною. 17 липня мала відбутися чергова пролонгація домовленостей. Але Росія для цього висунула нові вимоги щодо зниження санкцій, зокрема:

  • підключення “Россельхозбанка” до системи розрахунків SWIFT;
  • відновлення поставок у Росію сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування, що потрапило під західні санкції;
  • скасування обмежень на страхування і перестрахування російських суден із зерном і зняття заборони на їхній доступ у порти;
  • розблокування зарубіжних активів і рахунків російських компаній, пов’язаних із виробництвом і транспортуванням продовольства і добрив;
  • відновлення роботи аміакопроводу “Тольятті — Одеса”.
Прямий ефір