Щоб підняти ціни на свою продукцію: причини обстрілів Росією запасів українського зерна пояснив Боррель

Завантаження продовольства на судна для експорту. Ілюстративне фото: mind.ua

Росія навмисно знищує українські запаси зерна, щоб підняти ціни на свою сільгосппродукцію та отримати додаткові доходи для ведення війни. Про це сьогодні, 20 липня, на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, передає кореспондент FREEДОМ.

За його словами, попри всі заяви російського керівництва про труднощі в експорті зерна і добрив, реальність зовсім інша.

“Росія отримує хороший прибуток від експорту свого зерна і добрив. І навіть заробить більше зараз, коли ціни зростуть знову після того, коли Росія вбила зернову угоду і знищила запаси зерна в українських портах. Міжнародне співтовариство має відповісти рішуче на ці навмисні спроби Путіна позбавити їжі населення світу в спробі отримати додаткові гроші, щоб вести злочинну війну”, — заявив Боррель.

Він додав, що від дій Путіна страждають навіть ті країни, які не наважуються засудити його дії в Україні.

Читайте також: Робота “зернового коридору” — під питанням: як Україна намагається знайти вихід із ситуації (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, у Кремлі заявили, що не мають наміру більше брати участь у Чорноморській зерновій ініціативі (зернова угода), термін дії якої закінчився 17 липня. Мовляв, умови, які висувала Москва, не виконано.

18-20 липня Росія “підкріпила” свою позицію виходу з угоди ракетним обстрілом інфраструктури Одеського морського торгового порту.

При цьому РФ має намір повернутися в зернову угоду за умови виконання низки своїх умов.

Нагадаємо, 2022 року Чорноморську зернову ініціативу з одного боку підписала Україна з ООН і Туреччиною, з іншого — Росія з ООН і Туреччиною. 17 липня мала відбутися чергова пролонгація домовленостей. Але Росія для цього висунула нові вимоги щодо зниження санкцій, зокрема:

  • підключення “Россельхозбанка” до системи розрахунків SWIFT;
  • відновлення поставок у Росію сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування, що потрапило під західні санкції;
  • скасування обмежень на страхування і перестрахування російських суден із зерном і зняття заборони на їхній доступ у порти;
  • розблокування зарубіжних активів і рахунків російських компаній, пов’язаних із виробництвом і транспортуванням продовольства і добрив;
  • відновлення роботи аміакопроводу “Тольятті — Одеса”.

Читайте також: Розрив зернової угоди з боку РФ: варіанти розв’язання проблеми обговорюємо з експертами

Прямий ефір