Як допоможе новий пакет від США Україні на полі бою — оцінка експерта

Ілюстративне фото: create.vista.com

США вчора, 19 липня, заявили про передачу Україні чергового пакета військової допомоги, до якого увійшли засоби протиповітряної оборони NASAMS, системи для боротьби з дронами, снаряди 152 мм, обладнання для розмінування, БПлА, високоточні авіаційні боєприпаси та інше. Про те, як допоможе зброя, передана Сполученими Штатами українським захисникам звільняти окуповані території, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Він зазначив, що раніше в пакетах допомоги вже були системи з виявлення та протидії дронам противника. Також подібне обладнання пообіцяла поставити Японія.

“Проблематика полягає не тільки в тому, що, наприклад, коли говорять про дрони, то насамперед згадую бражувальні боєприпаси “Ланцет”. Є проблема ще й із розвідувальними зонами. Річ у тім, що дрони є не тільки елементом проведення розвідки, а й цілеспрямування. Російська артилерія зараз значно поступається українській за дальністю і за точністю. І саме дрони це питання виправляють, вони вносять свої корективи, допомагають більш якісно наводитися російській неякісній артилерії, і через це виникають певний баланс можливостей”, — пояснив Коваленко.

Щодо протитанкових керованих ракет (ПТКР), то вони, за словами експерта, у міру зміни умов ведення бойових дій теж проходили модернізацію, покращувалися.

“Поліпшувалися їхні характеристики. Наприклад, на сьогоднішній день характеристики цих комплексів — 4-4,5 кілометра, дальність польоту, а їхнє застосування — це практично весь широкий спектр техніки, яка є на озброєнні в російських окупантів, зокрема й важкої броньованої техніки”, — заявив він.

Читайте також: Результати саміту НАТО і “Рамштайна” показали, що країни-союзники готові піти на безпрецедентні кроки в допомозі Україні, — Криштафович

Нагадаємо, 14-та зустріч у форматі “Рамштайн” відбулася 19 липня по відеозв’язку. На порядку денному, дня серед іншого, — захист неба над мирними українськими містами та оборона повітряного простору на фронті. 800 млн доларів, які раніше виділили в США на військову допомогу Україні, витратять на закупівлю артилерійських, високоточних авіаційних боєприпасів, снарядів для HIMARS і озброєння протиповітряної оборони, наприклад, ракети Patriot.

Прямий ефір