На БРІКС очікує туманне майбутнє на тлі ослабленої РФ і лавірування Індії в бік Заходу, — Осипенко

Руслан Осипенко. Скріншот: uatv.ua

БРІКС як організацію очікує туманне майбутнє у зв’язку з ослабленням Росії та відривом Індії в бік Заходу. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Я думаю, що майбутнє БРІКСу дуже туманне. Чому? Тому що подивіться за складом БРІКСу, якщо ми говоримо про участь Росії. Росія була такою сполучною ланкою між Індією і Китаєм. Індія мала добрі стосунки з Росією, і Китай мав добрі стосунки, але між Індією і Китаєм завжди були проблеми, територіальні суперечки тощо. І Росія об’єднувала й запускала цей проєкт у 2007 році як проєкт, який мав об’єднати країни, що розвиваються, які мали кинути виклик гегемонії США”, — сказав Осипенко.

Він зазначив, що зараз Росія ослаблена, а Сполучені Штати Америки відривають Індію від Глобального півдня та від Китаю.

“І Індія буде відриватися, тому що якраз із Китаю будуть виробництва переносити в Індію, технологіями її забезпечувати, інвестиціями і так далі. Тому рано чи пізно між Індією і Китаєм будуть проблеми. Індія йтиме у фарватері все-таки західного табору, який очолюють Сполучені Штати, і де ми, до речі, перебуваємо. Тому у БРІКСу туманне майбутнє. Там будуть проблеми всередині, він буде ослаблений”, — сказав дипломат.

Він наголосив, що Росія кинула виклик Заходу і не впоралася з цим викликом. РФ тепер не відіграє ключової ролі в організації, ініціатором створення якої була.

“Зрозуміло, що Захід уже моральну перемогу здобув, і що ця організація буде шукати застосування собі як платформи, де вони можуть співпрацювати там або в економічній, або в інших сферах. Але я б сказав, що це буде не без проблем”, — сказав Осипенко.

Читайте також: “Путін не злякався”: рішення президента РФ не їхати на саміт БРІКС у ПАР прокоментував експерт

Нагадаємо, саміт БРІКС (англ. BRICS – скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa) відбудеться 22-24 серпня. Президент РФ Володимир Путін вирішив не їхати на саміт БРІКС до Південно-Африканської Республіки (ПАР) у серпні: згідно з рішенням Міжнародного кримінального суду (МКС), на нього там може очікувати арешт. Кремль відправить на саміт БРІКС міністра закордонних справ Сергія Лаврова, на зустрічі особисто будуть присутні лідери Бразилії, Індії, Китаю та ПАР.

Прямий ефір