Питання постачання касетних боєприпасів Україні активно дискутується в Європі, — Криштафович

Євген Криштафович. Скриншот: uatv.ua

До такої масштабної війни, як та, що ведеться Росією проти України, ніхто не був готовий. І постачальники зброї, зокрема. Країни НАТО не встигають вчасно виготовити потрібну кількість зброї та боєприпасів. Але водночас військовий потенціал Альянсу набагато потужніший, ніж у Росії. Про це сьогодні, 19 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив директор Центру європейських ініціатив Євген Криштафович.

Він погодився з твердженням, що виробництво снарядів у Європі для ЗСУ певним чином відстає від темпів — виробники боєприпасів не встигають за українською армією. Бо, як пояснив експерт, масштаби війни проти України “безпрецедентні”.

“У НАТО загалом боєприпасів більше, ніж у Російської Федерації, але, тим не менш, їхні запаси вичерпні і тому доводиться їх теж рахувати. Щодо застосування касетних бомб, то тут ще є політичне питання”, — сказав Криштафович.

Разом із цим, за словами експерта, у країнах Європи досі дискутують про постачання касетних боєприпасів Україні, попри те, що ані Україна, ані Росія, ані США не ратифікували конвенцію про заборону використання цього виду озброєння.

“Проте в Європі існує і дуже активно дискутується в європейській пресі, насамперед у німецькій, питання про те, наскільки правильним буде постачання цієї зброї. Моя персональна думка, що в нинішній ситуації швидше правильно. Але річ у тім, що це впливає на громадську думку країн-членів НАТО, які вважають, що ризики, пов’язані з постачанням цього виду озброєння, переважують користь. І оскільки політики змушені на громадську думку завжди озиратися, то це, на жаль, дещо ускладнює взагалі питання, пов’язані з допомогою Україні. Тому дискусія навколо цієї проблеми, навколо етичних питань, навколо того, що буде далі, коли війна закінчиться і коли нерозірвані касетні боєприпаси залишаться на території України. Це теж велика проблема”, — розповів Євген Криштафович.

Читайте також: Використання українською армією касетних боєприпасів створить умови для пріоритетності у вогневому впливі на противника, — Селезньов

Нагадаємо, раніше Криштафович заявив, що результати саміту НАТО у Вільнюсі (Литва) та чергове засідання, що відбулося, у форматі “Рамштайн” засвідчили, що країни Альянсу і “Великої сімки” (G7) готові піти на безпрецедентні кроки в допомозі Україні. Захід повністю усвідомив, що готовність українського суспільства і армії захищати свою свободу і свою землю не підлягає сумніву.

Прямий ефір