У Росії зараз немає права, немає справедливих судів, і для росіян це є нормою, — Савва

Михайло Савва. Скриншот: uatv.ua

Основною метою путінського режиму є зберегти владу, тому потрібне репресивне законодавство. Про це сьогодні, 18 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив професор, доктор політичних наук, керівник української експертної групи “Сова” Михайло Савва.

“Вони намагаються методами репресій, які стають дедалі ширшими, виключити з суспільного життя людей, які, на їхню думку, збуджують невдоволення решти. В урядовців путінського режиму є дуже дивне уявлення про те, як влаштоване суспільство. Вони впевнені, що переважна більшість людей не здатна самостійно мислити, самостійно ухвалювати рішення про те, хто правий, хто не правий. Для цього потрібно, щоб хтось навчив, хтось підказав. Цих когось вони намагаються з суспільного життя перемістити за ґрати або видавити за кордон. Тому їм необхідне репресивне законодавство”, — сказав він.

Разом із цим, зазначив професор, є цікава тенденція.

“Усередині самого режиму вже немає повної єдності, немає згоди. Наприклад, Держдума зараз готує проєкт постанови про амністію. Це не часте явище. Остання масштабна амністія в Росії для ув’язнених була 2015 року. І цікаво те, що в проєкті постанови Держдуми амністують 22 політичні статті. Якщо це буде ухвалено, у чому я не впевнений, то буде припинено кримінальні справи і буде звільнено людей, яких переслідують за так звані фейки про російську армію, за порушення порядку організації масових заходів, за заклики до екстремізму. Це показник того, що всередині російської політичної еліти є люди, які зробили висновок — гайки вже надто сильно закрутили, і система просто може вибухнути від внутрішньої напруги”, — розповів Савва.

За його словами, влада сподівається на те, що ці люди просто замовкнуть.

“Російське суспільство досить конформне. Тобто там досить багато людей, які не хочуть ризикувати. І якщо вони бачать сигнали, що ризик високий, що за свою думку можна постраждати, вони мовчатимуть. Водночас їхня позиція не зміниться, і рано чи пізно вона все одно з’явиться. Наприклад, ці люди не захищатимуть нинішній режим, якщо він потрапить у складну ситуацію”, — пояснив професор.

Савва уточнив, що один із напрямів репресивної стратегії російської влади — людей залякують.

“Річ у тім, що не всіх можна залякати адміністративним штрафом або кількома днями арешту. Є люди, яких російська влада вважає за потрібне залякувати величезними термінами за держзраду. Дія цієї статті розширюється, і ці великі терміни починають використовувати як інструмент проти людей, які навіть близько не підходили до держзради”, — каже він.

Для російської так званої правової системи 6-7 років ув’язнення за статтею про так звані “фейки” вже є абсолютною нормою.

“У Росії немає зараз права, тобто немає справедливих судів, немає вироків, яким можна вірити. І для росіян це теж є вже, на жаль, нормою. Якщо збережеться цей вектор, то суспільне невдоволення досить скоро почне проявлятися більш активно. Ще Бестужев-Марлінський зі свого кавказького заслання писав товаришеві, що “розум, як і порох, небезпечний, тільки стиснутий”. Ось російський режим пресує цей порох суспільного невдоволення. Саме тому з’являються такі ідеї на противагу, як ідея, наприклад, амністії для політичних в’язнів. Тобто режим намагається шукати таку тактику, яка дозволить йому протягнути довше. Водночас робить ставку вже не тільки на репресії, а й, як ми бачимо, на якісь заходи з послаблення тиску”, — резюмував Михайло Савва.

Читайте також: Після заколоту Пригожина Путін лише посилив репресії: нові випадки затримання росіян (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Савва заявив, що керівництво Росії не вміє ефективно управляти країною. У співробітників спецслужб, які перебувають при владі, немає навичок творення. Однак президент РФ Володимир Путін намагається повертати собі нормальність, збираючись змінювати законодавство про “іноагентів”.

Прямий ефір