Санкції посилюються: до чого готуватися економіці Росії (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: newsmaker.md

Санкційна політика Європейського Союзу щодо Російської Федерації, яка розв’язала війну проти України, посилюється з кожним днем, інформує FREEДОМ.

У Європі обговорюють можливість санкцій проти російського алюмінію, повідомляє агентство Reuters. Європейська група алюмінієвої промисловості підготувала внутрішній меморандум, з яким ознайомилися журналісти. Йдеться про одну з найбільших у світі компаній з виробництва первинного алюмінію “Русал”. Раніше на неї вже було накладено санкції, однак відмовитися від поставок з Росії повністю Європі так і не вдалося.

“У документі йдеться про те, що залежність ЄС від російського алюмінію знизилася з 2018 року, коли Сполучені Штати запровадили масштабні санкції проти “Русала”, які заморозили більшу частину експорту компанії, а також паралізували глобальні ланцюжки поставок. Минулого року російські алюмінієві злитки становили 12% імпорту ЄС порівняно з 25% у 2018 році, йдеться в повідомленні. У зв’язку з повсюдними проблемами алюмінієвої промисловості та внаслідок санкцій США 2018 року, у 2019 Вашингтон скасував їх”, — йдеться в матеріалі Reuters.

Водночас торгова група Aluminium Association, яка базується в США, заявила про підтримку європейських колег. Однак Штатам відмовитися від алюмінію з РФ простіше — на частку Росії припадає менше ніж 3% імпорту сировини в США.

“Компанія “Русал” минулого року виготовила 4 млн тонн первинного алюмінію —  це приблизно 6% від усього світового виробництва. Тобто ми бачимо досить-таки сильний ринок і є розуміння, що, можливо, тут ситуація схожа з “Росатомом”, що не може поки Європейський Союз повною мірою зрозуміти, що їм робити в алюмінієвому секторі, як і в ядерній енергетиці”, — сказав член міжнародної групи Єрмака — Макфола Олександр Лисенко. 

Єврокомісія також продовжує роботу над новими пакетами санкцій. Про це на своїй сторінці у Twitter написала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. У координації з українськими та зарубіжними експертами ЄС зосереджений на тому, щоб не допустити обхід обмежень агресором.

“Рада обговорити з нашим послом ЄС із санкцій Салліваном дотримання санкцій ЄС проти Росії та боротьбу з їх обходом. Координація з нашими партнерами має вирішальне значення. Ми, як і раніше, твердо прихильні ослабленню військової машини Росії за допомогою санкцій”, — написала Урсула фон дер Ляєн.

Розхитують економіку Росії і внутрішні чинники. Невдалим заколотом засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина експерти пояснюють падіння рубля щодо долара і євро. Бізнесмени з Російської Федерації бояться нестабільності і поступово виводять гроші з російських банків.

“Найімовірніше, це пов’язано з прискореним відтоком капіталу, що стався на тлі пригожинського бунту, коли Путін продемонстрував слабкість, російська державність продемонструвала слабкість, і низка представників російських еліт, найімовірніше, вирішили, що треба б гроші переховати, й прискорили виведення цих грошей із країни. Паралельно спостерігався процес відтоку коштів із банків”, — сказав інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.

Ще один фактор падіння рубля, як стверджують фахівці, — бюджетний дефіцит у Росії, що зростає. За останніми даними, він становить майже 4 трильйони рублів.

Читайте також: Удар по вертикалі Путіна — які нові санкції очікують на Росію (ВІДЕО)

Прямий ефір