Лідери ЄС і Латинської Америки на саміті обговорюють війну РФ проти України — деталі з Брюсселя (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Брюсселі триває саміт лідерів Європейського союзу та Спільноти держав Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC). Він відбувається вперше за останні вісім років. Про порядок денний та основні меседжі розповів спеціальний кореспондент каналу іномовлення України FREEДОМ у Європі Віталій Сізов.

“Природно, обговорюють питання зміни клімату, питання міжнародної торгівлі. Але нас насамперед цікавить, природно, питання України, і всі чекають підсумкового комюніке. Україна залишається одним із головних пунктів, які необхідно узгодити. Це дуже важливо, тому що лідери, які зібралися в Брюсселі, представляють приблизно 1 мільярд населення планети, яке виробляє близько 20% світового внутрішнього валового продукту. І всі ці країни складають приблизно одну третину Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй”, — сказав Сізов.

Лідери Європейського Союзу використовують цей саміт як трибуну, щоб переконати латиноамериканців посилити свою позицію щодо Росії у зв’язку з її діями в Україні.

“Російська злочинна війна проти України — це трагедія для України і для світу з руйнівними наслідками для продовольчої безпеки, цін на енергію, а також для глобальної економіки. Ця війна — явне порушення фундаментальних принципів Статуту ООН. І більшість країн на Генеральній асамблеї ООН голосували за безліч резолюцій із засудженням цієї злочинної війни. Кожна країна на планеті має бути в безпеці, і тому Росії не можна дозволити домогтися успіху. Тоді це буде шляхом до катастрофи для мультилатералізму і нашої системи, заснованої на правилах”, — сказав голова Європейської ради Шарль Мішель.

Лідери Європейського Союзу вважають, що попри деяку різницю в політичних оцінках, загалом країни двох регіонів єдині з базових питань: їх об’єднують спільна історія, культура, погляди на життя.

“Для нас, європейців, Латинська Америка і Карибський регіон — наша сім’я. Ми читаємо вашу велику літературу. Ви чули, що тут ми вже процитували Борхеса два рази на цій відкритій сесії, а також Габріеля Гарсіа Маркеса. Ми слухаємо вашу музику, ми любимо ваших героїв футболу. Але найголовніше, що ми віримо в одні й ті самі цінності. Ми бачимо світ тими ж очима. Ми поділяємо ту саму віру в статут ООН. Ми спираємося на це, ми захищаємо це. Усі ми ніколи не погодимося, що сила буде джерелом права. Ми будемо поважати міжнародне право і статут ООН”, — сказала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Спікери від Європейського Союзу наголошували на тому, що важливо поважати міжнародне право і статут ООН, і, найімовірніше, саме такі формулювання слід очікувати в підсумковому комюніке. Ймовірно, йдеться про засудження Росії або покладання відповідальності на неї за порушення статуту ООН.

Своєю чергою, представники Латинської Америки та Карибського басейну прагнуть більшої відкритості, прозорості, рівності у відносинах з Європою та подолання постколоніального синдрому.

“Ми точно можемо робити зміни на краще для всіх. Якщо ми справді прихильні до дій шанобливих і чесних”, — сказав президент Спільноти країн Латинської Америки та Карибського басейну Ральф Гонсалвес.

Представники країн Латинської Америки і Карибського басейну насамперед воліють фокусуватися на економіці, сталому розвитку та змінах клімату. Війна їх стосується не безпосередньо, хоча і, природно, впливає на зростання цін на паливо, на нестабільну економічну ситуацію.

“Але це не означає, що питання України якесь другорядне. І представники Європейського союзу постійно порушують це питання та домагаються все-таки включення пунктів щодо України в загальні підсумки саміту в таких формулюваннях, які б чітко вказували на агресора. І в такий спосіб заручитися підтримкою цього мільярда населення планети і представників однієї третини Генасамблеї ООН і зміцнити позиції України на міжнародному рівні”, — сказав Сізов.

Читайте також: Тема України — наскрізна й одна з головних: обговорення та заяви саміту ЄС – Латинська Америка в огляді спецкора FREEДОМ із Брюсселя (ВІДЕО)

Прямий ефір