Підсумки візиту президента Південної Кореї до Києва: чим вигідний союз двох країн, оцінили експерти

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та президент України Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

15 липня Україну відвідали президент Південної Кореї Юн Сок Йоль та перша леді країни Кім Кен Хі. Це перший візит глави Корейської Республіки за період відносин між країнами.

Під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським Юн Сок Йоль підтримав українську формулу миру та висловив готовність Південної Кореї виступати посередником у переговорах із країнами глобального Півдня.

Президент Південної Кореї також пообіцяв надати у 2023 році Києву військову та гуманітарну допомогу на суму 150 мільйонів доларів.

Деталі візиту

Багато експертів сходяться на думці, що фундамент для візиту президента Південної Кореї до Києва заклала перша леді України Олена Зеленська, яка відвідала Республіку у травні цього року. У всякому разі, сам Володимир Зеленський особисто подякував своєму колезі за теплий прийом своєї дружини та наголосив на факторі створення емоційного зв’язку, який допоміг знайти взаєморозуміння.

Саме у травні було досягнуто домовленості про постачання з Кореї необхідного обладнання для гуманітарного розмінування України. У рамках домовленості в Україну вже почали постачати транспорт та техніку спеціального призначення, зокрема машини для розмінування.

Володимир Зеленський зазначив, що Республіка Корея твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, надає значну політичну, безпекову, економічну та гуманітарну підтримку.

“Це і відновлення інфраструктури в Україні: шкіл, лікарень, житла, підприємств всього того, що руйнують російські ракети та артилерія ворога. Вдячний за готовність підтримати нашу освітню систему. І дуже важливо, що Республіка Корея реально захищає освіченість та людяність. Ми потребуємо нової масштабної реабілітаційної галузі. Запросив Республіку Корея виявити лідерство у створенні реабілітаційних центрів в Україні. Звичайно, ми обговорили й економічну співпрацю — це енергетика, залізниця та транспорт загалом, створення виробництв в Україні, локалізація, а також макрофінансова сфера. У кожному з цих напрямів нам є що робити спільно. І я впевнений, що наша співпраця дасть більше сили нашим народам та глобальним позиціям України та Республіки Корея”, наголосив Володимир Зеленський.

У свою чергу, лідер Південної Кореї зазначив, що зараз ситуація в Україні схожа на ситуацію в Кореї 70 років тому.

“Близько 70 років тому Республіка Корея теж зазнала незаконного вторгнення Північної Кореї. Було окуповано близько 90% території і ми зіткнулися sз загрозою зникнення як держави. Однак завдяки нашим військовим та цивільним, які їм допомагали максимально, ми змогли зупинити окупанта та вигнати їх з нашої землі”, — наголосив Юн Сок Йоль.

До цього корейський лідер відвідав Бучу та Ірпінь, які навесні минулого року перебували під окупацією росіян.

Окремо Володимир Зеленський наголосив на підтримці Республікою Корея спільних зусиль щодо відновлення справедливості для України та покарання всіх винних у злочинах війни.

“Підтримка зусиль Міжнародного кримінального суду та визнання необхідності спеціальних міжнародних процедур для покарання за російську агресію дуже важливо”, зазначив він.

Корейський лідер підкреслив, що зараз важливо забезпечити безпеку та перемогу України у війні, яку розв’язала РФ. Він додав, що рівень оборонної допомоги з боку його країни цього року зросте.

“Республіка Корея стане вірним партнером України у підтримці свободи, миру та розвитку. А в майбутньому станемо дуже надійними партнерами з підтримки миру та свободи у світі”, наголосив Юн Сок Йоль.

Розбір експертів

Про те, які ще домовленості могли бути досягнуті під час візиту лідера Республіки Корея в Україну “не на публіку”, і чому цей візит такий важливий для двох країн — в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили:

  • Володимир Фесенко, політолог;
  • Олександр Левченко, дипломат, надзвичайний та повноважний посол України в Республіці Хорватія, Боснії та Герцеговині (2010-2017 рр.);
  • Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру “Політика”;
  • Пітер Залмаєв, американський політолог, директор міжнародної некомерційної організації “Євразійська демократична ініціатива”.

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: Не виключаю, що тема постачання зброї також обговорювалася

— Щодо підсумків візиту є офіційна інформація, але я ризикну припустити, що багато залишилося за дужками.

Південна Корея — один із передових виробників сучасної зброї. Наприклад, поляки закуповують південнокорейську зброю, бронетанкову техніку.

Я не виключаю, що тема зброї у Києві також обговорювалася. Просто з суто політичних міркувань щодо інтересів Південної Кореї ця тема офіційно не озвучувалася.

Щодо важливості самого візиту, я думаю, на нашу користь спрацювала логістика, тому що президент Південної Кореї брав участь у саміті НАТО. І думаю, було розуміння, що треба приїхати в Україну.

Київ зараз — це центр тяжіння у світовій політиці. І якщо ти поряд, було б просто помилкою не відвідати Київ. По-перше, це демонстрація особистої мужності, що ти не побоявся приїхати. По-друге, таким чином ти береш участь у глобальних політичних процесах. І я думаю, що президент Південної Кореї це чудово розумів.

Це важливо для двосторонніх відносин. З нашого боку, є потреба розвивати відносини з такою високорозвиненою країною як Південна Корея. Для нас це зразок для наслідування.

Після Корейської війни (велася між Північною та Південною частинами Корейського півострова з 1950 по 1953 роки — ред.), яка була для них драматичним випробуванням, вони не просто вистояли, але за міжнародної підтримки, зокрема США, змогли продемонструвати економічне диво.

Для нас співпраця з Південною Кореєю дуже важлива з прицілом на післявоєнний період. Є що вивчати у Південній Кореї і є, де і в яких сферах співпрацювати.

У глобальному масштабі цей візит ще для нас важливий як співпраця з країною, яка водночас і представниця глобального Півдня, і водночас країна, яка активно співпрацює із західним світом та багато в чому є його частиною.

Для нас це країна, де ми маємо великі резерви та ресурси для подальшого розвитку двосторонніх відносин, і просування наших позицій в Азії.

Думаю, що заділи для цього візиту було зроблено дружиною президента Оленою Зеленською, яка побувала якийсь час тому у Південній Кореї. Це також приклад того, як вибудовується велика політика.

Це не просто спонтанний візит. Думаю, про нього домовлялися. Цей візит однозначно працює і на інтереси України, і сприяє підвищенню глобального статусу Південної Кореї.

ОЛЕКСАНДР ЛЕВЧЕНКО: Це демонстрація того, що азіатський далекосхідний вектор працює

— Південна Корея — це країна “Великої двадцятки”. До речі, в Індонезії восени минулого року якраз формулу миру презентував наш президент.

Формула миру передбачає підтримку України всіма країнами світу або хоча б більшістю представників усіх континентів, бо там йдеться про питання війни та миру не лише в Україні, а й глобального характеру.

Своєю агресією Москва фактично поставила великий знак питання над тим, наскільки нині ефективна система безпеки, наскільки ефективно діє механізми запобігання конфліктам чи війнам.

Тому українська формула миру має давати відповідь не лише на те, що в Україні має припинитися війна, і російський агресор має забратися на свою територію, а й створити умови для такого рівня безпеки у світі, який би гарантував більшості країн швидку реакцію у разі агресії однієї із країн, які вирішили, що міжнародне право це не для неї. Тому дуже добре, що географія зустрічей — широка.

І зустрічі з японським прем’єром, і з президентом Південної Кореї підкреслюють, що цей азіатський далекосхідний вектор теж працює.

Там у нас є друзі, які підтримують нас фінансово, морально, політично, і ми ці зв’язки також цінуємо і розвиватимемо.

ІГОР ПОПОВ: Для України важливим є досвід співпраці Південної Кореї та США

— Зустріч Володимира Зеленського з лідером Південної Кореї є дуже важливою. Подібних візитів ми не мали за весь час української незалежності.

Південна Корея нам цікава насамперед із двох питань.

Перший — це корейська зброя. Вона одна з найкращих у світі і країна дуже багато її виробляє. Південна Корея має свої загрози від сусідів, і тому країна добре розвинула свій оборонно-промисловий комплекс. Тому вони можуть як продавати нам озброєння, так і допомагати розвитку нашого оборонно-промислового комплексу.

Друга історія — це співпраця Південної Кореї зі Сполученими Штатами. Договір безпеки між країнами є найбільш повним і глибоким. Сьогодні на території Південної Кореї знаходиться 27 тисяч американських військовослужбовців, кілька баз, флот, кілька підрозділів винищувачів. І це, звісно, є дуже потужною гарантією безпеки.

Україна зараз не говорить про присутність іноземних військ на своїй території. Тим не менш, ми повинні проаналізувати, як це відбувається і які договори підписуються в цьому випадку. Тому що не виключено, що колись у разі відмови Росії від виведення військ доведеться обговорювати й такі речі.

ПІТЕР ЗАЛМАЄВ: Південна Корея шукає союзників

— Південна Корея тримала нейтралітет, хоч і в бік України, проте, не приєдналася повною мірою до західних санкцій, на відміну від Японії.

Зараз Південна Корея всерйоз задумалася про власну безпеку. Вона розуміє, що подальше сидіння, що називається, на паркані, не принесе їй жодних дивідендів. Потрібно визначатися, і чим швидше, тим краще, з тим, хто буде твоїм союзником у боротьбі з Китаєм і Путіним, що примикає до Китаю.

В силу реваншистських настроїв у Китаї, постійного використання Північної Кореї як яблука розбрату, відносини Південної Кореї та Японії ніколи не були настільки близькими.

Російська Федерація розширює свої відносини із Північною Кореєю. Йде обмін досвідом, а Росія, судячи з усього, закуповує своє ж озброєння, яке вона свого часу дала Північній Кореї, отримує його назад.

Читайте також: Щось більше за знак пошани: яку військову техніку може передати Південна Корея Україні, розповів Ступак

Прямий ефір