Було проведено ІПСО, — Фесенко про переміщення “вагнерівців” до Білорусі

ПВК "Вагнер". Фото: liga.net

Ризики, загрози нападу на Україну з території Білорусі, зокрема за участю “вагнерівців”, — ця тема давно вже на контролі. А інформація про передислокацію бойовиків ПВК “Вагнер” до Білорусі після заколоту ватажка Євгена Пригожина була інформаційно-психологічна спецоперація (ІПСО). Про це сьогодні, 16 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“І деякий час тому глава військової розвідки Буданов говорив про те, що наразі немає такого ризику. Чому зараз про це заговорили, чому і Ставка це питання розглядала? Тому що кілька сотень “вагнерівців”, підкреслюю, — кілька сотень, не тисяч, не 10, не 15 тисяч, кілька сотень “вагнерівців” з’явилися як інструктори на території Білорусі. Але перед цим, нагадаю, вже якраз цими днями три тижні від моменту цієї специфічної, дуже сумнівної, дивної, у чомусь абсурдної з погляду результатів, спроби перевороту Пригожина і “вагнерівців” у Росії”, — сказав він.

І в підсумку, нагадав Фесенко, у перші дні після врегулювання нібито цієї ситуації було заявлено, що “вагнерівці” їдуть до Білорусі, але їх там не з’являлося.

“Ось тільки зараз вони з’явилися, три тижні минуло. Але водночас із перших днів після цієї дивної спроби перевороту розганяли тему, що “вагнерівці” переміщуються в Білорусь. Я думаю, що було проведено ІПСО, спрямовану на те, щоб одночасно залякувати і Україну ризиками атаки з боку території Білорусі за участю “вагнерівців”, і водночас Польщу та Литву, особливо напередодні саміту НАТО. Ну ось саміт НАТО завершився, і тільки після цього “вагнерівці” там з’явилися в Білорусі”, — каже політолог.

Зараз, вважає він, скоріше, завдання для Росії в тому, щоб через демонстрацію, що “вагнерівці” можуть переміститися на територію Білорусі, сприяти тому, щоб Україна перекинула частину Збройних сил з південного та східного напряму до Київської області та на кордон із Білоруссю. Тобто відвернути від участі в наступальних діях ЗСУ для того, щоб начебто убезпечити від нібито атаки “вагнерівців”.

“Атака теоретично, звичайно, можлива. Але у нас, я маю на увазі і нашу розвідку, і верховне головнокомандування, Ставку верховного головнокомандувача є вже досвід оцінки таких ситуацій. Адже йдеться не тільки про те, там присутні чи не присутні “вагнерівці”. Для атаки необхідне важке озброєння. Там його зараз немає у “вагнерівців”. Потрібен більший контингент військових. Тому, скоріше йдеться про демонстрацію”, — каже Фесенко.

Політолог уточнив, що ризик, звісно, є, і він оцінюється.

“Ризик, скоріше, на мій погляд, участь “вагнерівців” у якихось диверсійних діях, у таких локальних атаках на прикордонні території України. Ось це так, це можливо, такий ризик існує. Тому до цього підготовка, як я розумію, здійснюється. Але загалом ця заява Ставки нашого президента, вона говорить про те, що не потрібно панікувати, не потрібно піддаватися на ці провокації з боку Росії, яка намагається в такий спосіб сіяти напругу в Україні, що нібито ось можливий новий наступ на Київ, на північ України. Це робиться спеціально, але наші Збройні сили оцінюють будь-які ризики, готові до них. Тому я вважаю, що ця заява доцільна і своєчасна”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: За допомогою “вагнерівців” Лукашенко посилить економічну експансію Білорусі в Африці — деталі від Алесіна

Прямий ефір