Формула миру Зеленського і прийдешня революція в Росії: інтерв’ю з Олексієм Мацукою

Олексій Мацука. Колаж: uatv.ua

Є конкретні практичні кроки за формулою миру президента Зеленського — Україна готова за всіма стандартами до вступу в НАТО. Що стосується діяльності президента, то він безпосередньо формує комунікацію з лідерами західних країн. Про це заявив шефредактор телеканалу FREEДOM Олексій Мацука.

— Дедалі більше країн підтримують українську формулу миру і готові брати участь у Глобальному саміті миру. У чому полягає справедливий мир для України?

— Справедливий мир насамперед це виведення російських військ з нашої території, що і позначено у формулі Володимира Зеленського. Це повернення під контроль і суверенітет України наших територій. Також це збереження демократії в Україні. І вся боротьба зараз ведеться заради цього.

Також українська формула миру включає гарантії безпеки. І якраз на саміті НАТО у Вільнюсі країни “Великої сімки” (G7) підписали декларацію про надання таких гарантій Україні. Плюс усі країни НАТО підтвердили, що шлях України до Альянсу буде йти за прискореною процедурою, без виконання Плану дій щодо членства. Це якраз і є вже конкретні практичні кроки виконання формули миру Володимира Зеленського.

На наступному етапі — підписання двосторонніх гарантій безпеки України з країнами-гарантами. І обов’язково, як уточнив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, ці підписання мають пройти ратифікацію в парламентах цих країн, щоб це були залізобетонні гарантії. Адже в нас уже є сумний досвід із Будапештським меморандумом, який не захистив Україну від агресії Росії, яка була одним із його підписантів.

З кожним окремим гарантом української безпеки буде підписано окремий договір, де буде прописана методологія надання захисту. Сьогодні команда Офісу президента України працює над цим. Я впевнений, що це будуть дієві документи, на відміну від пустушок або нереалізованих пунктів Мінських домовленостей 2015 року.

Але на Вільнюському саміті було дано лише обіцянку прийняти Україну в НАТО, без озвучування точних термінів, що викликало певний скепсис у спостерігачів. Але, в принципі, й Володимир Зеленський, і офіційний Київ завжди формують запит більший, ніж реально, всі розуміють, що ми можемо отримати. Це тактика часто спрацьовує.

Тому був запит на вступ до НАТО. Але зрозуміло, що поки Україна перебуває у війні, це складне завдання. Проте затвердили щорічний національний план, згідно з яким буде проводитися переоцінка можливостей для вступу України до Альянсу.

— Ми говоримо, що все більше країн приєднуються до нашої формули миру. А як це технічно відбувається?

— По-перше, є група Єрмака-Расмуссена, в її межах відбувається комунікація — формуються робочі підгрупи, де можна зустрічатися з радниками та політичними консультантами лідерів різних країн. Крім того, відбуваються зустрічі цих радників безпосередньо з Андрієм Єрмаком. І таким чином формуються домовленості.

Якщо згадати Мінські домовленості щодо врегулювання ситуації на Донбасі, то там західні країни (Франція, Німеччина) виступали посередниками між Росією та Україною. Зараз же Франція і Німеччина — союзники України. І це суттєва різниця.

Я був у Вільнюсі і бачив, наскільки активно команда президента проводила двосторонні зустрічі на полях саміту. Україна не є членом НАТО, але в переговорній кімнаті №16 відбувалися двосторонні зустрічі Володимира Зеленського, наприклад, із президентом США Джо Байденом, із канцлером ФРН Олафом Шольцем, із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком.

А опівдні розпочалося перше, інавгураційне засідання Ради Україна — НАТО. І на ньому Володимир Зеленський також спілкувався з лідерами країн напряму. У другий день саміту НАТО відбулося засідання лідерів країн “Великої сімки” з Володимиром Зеленським.

Тому там безпосередньо відбувається спілкування, комунікація, під час якої виробляються, узгоджуються важливі документи, рішення, ініціативи.

— А чи виробляються механізми впливу на режим Путіна і на Росію як агресора?

— Відбувається постійна трансформація розуміння впливу на агресора. Якщо взяти початок повномасштабного вторгнення РФ, то санкції було запроваджено після того, як почалася агресія. Водночас Київ наполягав, по-моєму, з листопада 2021 року, що раз західні розвідки нас попереджають про вторгнення, тоді вводьте превентивні санкції. Але Захід не послухав тоді поради Києва, і в підсумку Росія вторглася. А санкції були введені після того, як Росія російська економіка стала на військові рейки.

Але Україні зараз надається більше озброєнь, гарантії безпеки.

— Чого все-таки не вистачає, щоб цей справедливий мир настав для України?

— Коли переписується нормативний порядок, коли створюється новий суспільно-політичний порядок, це неможливо зробити з кондачка.

І уявіть, незалежній Україні всього 30 років, але саме ми, наша країна сьогодні створює цей новий світовий демократичний порядок. Не дарма Володимир Зеленський був одним зі спеціальних гостей форуму за демократію, ініційованого Джо Байденом. Не дарма сьогодні Володимира Зеленського знають по всьому світу, як одного з лідерів молодих, модернових демократій. Не дарма сьогодні наш голос чути всюди.

І навіть з огляду на саміт НАТО (і цього, і минулого року), все рухається до того, що потихеньку йде перезавантаження сучасності, яке буде влаштоване вже за проукраїнським поглядом на те, що відбувається.

З одного боку, це досягнення, але ціна цьому досягненню — війна, ми щодня втрачаємо наших людей на фронті, які борються за краще майбутнє всього нашого регіону — не тільки України, а й Східної Європи, і всієї Європи загалом.

Тому, може здатися, що процес просувається повільніше, ніж має бути. Але робота йде, особливо на невидимій ділянці — колосальна робота. І це сам спостерігав, коли був присутній на двосторонніх зустрічах. Нас запрошували подивитися, як команда Зеленського готується до кожної зустрічі, у них цілі стопки паперів. Зеленський, по-моєму, тримає всю цю інформацію в голові. І ця робота, яку не бачать звичайні люди, ведеться командою Офісу президента, щоб настав цей справедливий мир для України, це мирне майбутнє для нас і для всієї Європи.

І до речі, зі вступом України населення Євросоюзу сягне 400 млн осіб. А це дуже потужна сила.

— Ми сьогодні проводимо опитування наших глядачів на тему: “Що війна Путіна принесла росіянам?” Це запитання ми придумали за підсумками кількох виступів Джозефа Байдена, який і у Вільнюсі говорив про те, що Путін фактично програв війну, і в Гельсінкі він це сказав. Наші глядачі так відповідали на опитування: “Мені — втрату Батьківщини”, “Для мене — втрату майбутнього”, Зростання цін, смерть молодих громадян, втрату торговельних зв’язків, зростання податків, мінус у бюджеті”. Ви, Олексію, всі ці півтора року активно зустрічаєтеся з нашими колегами, журналістами, з політиками в Європі, у США. У наших союзників є чітке розуміння, що війна Путіна принесла росіянам?

— Дисфункцію, атомізацію суспільства. Я спілкуюся з деякими антивоєнними активістами, я бачу, наскільки відбувається атомізація. Якщо раніше це було сповільнено, то сьогодні російське суспільство розшароване на дуже багато різних груп, які одна з одною не взаємодіють. А будь-яка атомізація в підсумку призводить до революцій.

Гадаю, що війна Путіна принесла Росії революцію, яка починається.

Американський соціолог і політолог Семюел Гантінгтон описав теорію хвиль демократизації. Він встиг проаналізувати світовий розвиток у період XIX-ХХ століть. І виділив три хвилі демократизації.

Ось 2022 рік, вторгнення РФ в Україну, поклало, напевно, початок четвертої хвилі — демократизації Росії через революцію, яка повинна буде рано чи пізно настати.

Тобто війна Путіна принесла росіянам революцію. Революція почнеться неминуче. Сьогодні понад 100 різних груп на території Росії ведуть партизанську роботу. І я думаю, що наступним етапом будуть уже все-таки більші події за чисельністю на території самої РФ. До цього все йде, воно просто мчить до цього.

Прямий ефір