Уперше після Другої світової війни Японія підтримала одну зі сторін, що воюють: як країна допомагає Україні (ВІДЕО)

Володимир Зеленський і Фуміо Кішіда. Фото: president.gov.ua

Японія передасть Україні систему для виявлення безпілотників. Про це під час свого виступу на саміті НАТО у Вільнюсі заявив прем’єр-міністр Фуміо Кішида. Про яку саме систему йдеться — поки що невідомо. Крім того, японська сторона пообіцяла поглиблювати союзництво з іншими країнами заради зміцнення міжнародного порядку. А ще підписала декларацію про подальшу військову підтримку України, інформує FREEДОМ.

Уперше з кінця Другої світової війни Японія офіційно заявила про підтримку однієї зі сторін, що воюють. Ще 2014 року уряд країни не визнав анексію Росією Криму та окупацію окремих районів Донецької та Луганської областей. Тоді японський уряд обмежився гуманітарною допомогою Києву. Після початку повномасштабного вторгнення політика нейтральної Японії змінилася. Тепер країна надає Україні нелетальну зброю і заморожує активи російських чиновників і бізнесменів, які потрапили під санкції.

“Уявляєте, коли нейтральна країна, яка після Другої світової війни проголосила свою нейтральність, віддаленість від усіх конфліктних ситуацій, починає допомагати Україні. Тобто це зміна парадигми, взагалі підходу в політиці. Для Японії це подолання дуже важливого психологічного бар’єру, щоб почати допомагати Україні, яка захищає свій суверенітет і територіальну цілісність”, — зазначає дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

При цьому відносини з Росією у Японії погіршилися. Країна неодноразово розширювала санкції щодо федерації, заборонивши експорт сталі та алюмінію, а також електрообладнання.

З іншого боку, відчутно зближення Японії з НАТО. У Токіо розуміють, що необґрунтована війна Росії проти України ламає світовий порядок і загрожує конфліктами в Азійському регіоні.

“Вони усвідомили, що це дуже важливо не тільки для України, а й для себе, для Японії, або для свого регіону, тобто Східної Азії. Прем’єр-міністр Японії дуже часто повторює фразу: сьогодні — Україна, а завтра може бути Східна Азія. Що означає, що він розуміє, що ця російсько-українська війна має глобальний контекст, який матиме вплив на глобальному рівні”, — коментує редактор інформаційного агентства “Укрінформ” Такаші Хірано.

Окрім нелетальної військової допомоги (постачання бронежилетів, транспортних засобів, медичного обладнання для лікування українських військових) Японія вже внесла 471 млн доларів до фонду підтримки, відбудови та реформування України. В Японії навчають українських поліцейських — місцеві правоохоронці діляться досвідом упізнання загиблих за допомогою аналізу ДНК. Триває співпраця і на рівні парламентів двох країн.

“У нас діє міжурядова комісія Україна — Японія. З боку Японії діє Кейденрен — це об’єднання будинків, асоціацій. Будинки, які працюють у важкій індустрії, в автомобілебудуванні. Усі ці асоціації виступають за те, щоб розвивати відносини з Україною”, — каже Руслан Осипенко.

Японія серед країн “Великої сімки” підписала декларацію підтримки безпеки України, про що заявив прем’єр-міністр країни Фуміо Кішида на саміті НАТО у Вільнюсі. При тому, що раніше країна не фігурувала в списку гарантів безпеки України.

“Коли було оприлюднено цю спільну декларацію, серед підписантів була Японія. Наразі невідомо, чому [в Японії] змінили свою концепцію щодо гарантій безпеки з країнами. Принаймні зрозуміло, що Японія погодилася стати гарантом безпеки України, тобто в цьому напрямі Японія теж має відігравати свою роль. І згідно зі спільною декларацією, Японія та Україна також готові підписати двосторонню угоду щодо юридичних зобов’язань надання гарантій безпеки”, — уточнив Такаші Хірано.

Крім того, деякі японські компанії вже висловили зацікавленість у післявоєнному відновленні України. На думку експертів, продуктивною може стати співпраця Києва і Токіо у сфері енергетики, машинобудування та атомного сектора.

Прямий ефір