Усі члени НАТО визначили, що Росію потрібно перемагати, — Маломуж

Микола Маломуж. Скріншот: uatv.ua

Головний підсумок саміту НАТО у Вільнюсі — всі члени Альянсу визначили, що Росію потрібно перемагати, що ця країна є потужною загрозою не тільки Україні, а й усьому цивілізованому світу. Насамперед — країнам НАТО. Про це сьогодні, 15 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Великий стратегічний провал Путіна — він думав, що Європа, країни НАТО не будуть допомагати Україні захищатися. І європейці, і натовські країни зрозуміли, що це вже не риторика Путіна, а реальна війна. А в реальній війні має бути реальна підтримка. І допомагаючи Україні озброєнням, вони думають і про себе, про безпеку своїх країн”, — сказав Маломуж.

Проте лідери західних країн все ще бояться прямої ескалації Росії. Цим пояснюється затягування питання передачі певного виду озброєнь — далекобійних ракет, винищувачів F-16.

“Але поступово їхнє мислення змінюється. Тому ми вже маємо і танки, і БТР, і БМП, і ракети середньої дальності. Захід уже розуміє, що зараз на кону — або ми з їхньою допомогою перемагаємо, або Росія буде далі нав’язувати агресивну політику і рухатися не тільки в Україну, а й на Захід. Вони розуміють, що для цього потрібно дуже ефективне озброєння, не 3-го покоління, яке вони нам намагаються віддати, а вже 4-5-6-го покоління, яке може ефективно вражати найпотужніші російські укріпрайони, логістику, їхні резерви”, — пояснив генерал.

Він наголосив, що при програші Російської Федерації виграє і Європа, і Захід, і НАТО,

“Альтернативи просто немає. Інакше Росія за наступні роки відновиться і піде на них”, — акцентував Маломуж.

Тому на даному етапі союзники розуміють, що військова підтримка України беззаперечна і повинна надходити швидко. Якщо навіть із цим виникають проблеми на Заході, то вони швидко вирішуються.

“Наприклад, є проблема з боєприпасами. І якщо не вистачає в союзників снарядів 155-міліметрового калібру, вони нам їх замінюють касетними. Альтернатива є. Це стосується і ракет, і танків”, — перерахував спікер.

Читайте також: Розчарування чи вигідні перспективи: підсумки саміту НАТО підбиваємо з експертами

Нагадаємо, 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбувся саміт НАТО, на якому було засновано Раду Україна — НАТО. У першому засіданні Ради взяв участь президент України Володимир Зеленський. 11 липня главами держав і урядів країн НАТО було затверджено Вільнюське комюніке, в якому закріплено, що Україна буде членом Альянсу, і вступ відбуватиметься без Плану дій щодо членства в НАТО, а за прискореною процедурою. Також у межах саміту країни “Великої сімки” (G7) узгодили спільну декларацію щодо довгострокової

Прямий ефір