Радянську символіку на скульптурі “Батьківщина-мати” в Києві замінять на український герб (ВІДЕО)

Монумент "Батьківщина-Мати" у Києві. Фото: uk.wikipedia.org

Тризуб замість радянської символіки. У Міністерстві культури України повідомили, що проведуть декомунізацію монументальної скульптури “Батьківщина-мати” в Києві — герб СРСР замінять українським до Дня незалежності України, інформує FREEДОМ.

Дозвіл на це видала Державна інспекція архітектури та містобудування. Новий герб буде більшим за попередній. Ціна проєкту — 28 млн грн (757 809 дол.). Усі роботи профінансують благодійники. Бюджетні гроші на це витрачати не будуть.

“Ми перевірили на що люди хочуть поміняти радянський герб. Безперечно, переважна більшість (85%) сказали, що на тризуб. І відтоді ми почали обговорювати питання, яким чином це можна зробити. Було непросто зібрати групу фахівців, яка знайшла технічне рішення, і після цього стало зрозуміло, скільки коштів потрібно на те, щоби великий бізнес долучився. Це принципово. Вони роблять можливим реалізацію цього проєкту”, — пояснив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Монумент був побудований 1981 року. Пам’ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

“Нове зображення не буде навантажувати статую більше, ніж вона навантажена зараз. Не створюватиме жодних турбулентностей. Розмір тризуба: 8 м — висота, 4,6 м — ширина. Він величезний”, — зазначив скульптор-монументаліст Олексій Пергаменщик.

Читайте також: Кондитери, піцайоли та інші професії: переселенці перенавчаються на тритижневих курсах у Дніпрі (ВІДЕО)

Прямий ефір