Кондитери, піцайоли та інші професії: переселенці перенавчаються на тритижневих курсах у Дніпрі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Переселенці з Донецької, Луганської та Запорізької областей освоюють нові професії в Дніпрі. До початку повномасштабної війни Росії проти України вони були вчителями, будівельниками, залізничниками. Невдовзі вони працюватимуть швачками, бухгалтерами, касирами, та затребуваними зараз на ринку — кондитерами та піцайолами. На курсах побували кореспонденти телеканалу FREEДОМ.

На практичному занятті майбутніх піцайол попередньо наставники їм розповіли про склад тіста та необхідні пропорції продуктів. Тепер слухачі курсів для переселенців вчаться готувати піцу. У процесі майстри діляться своїми секретами. Майстерності приготування піци на курсах навчаються 15 осіб. Наталя Киричок приїхала з Покровська Донецької області. Вдома працювала на залізниці. Тут за фахом роботу знайти не змогла. Вирішила здобути нову професію.

“На сайтах я шукаю роботу. І дуже багато — піца, піцайола. Дуже багато. Але хоча б не те, що досвід. А хоч приблизно знали як це робиться. Мені вже багато років, але з тістом я взагалі ніяк. Подружка порадила такі прекрасні курси”, — поділилася переселенка.

У процесі навчання наставники дають рецепти найпоширеніших і найпопулярніших видів піци.

“Гарячу десятку Дніпропетровської області ми опрацьовуємо з ними. Це і піца 4 сири, і 4 м’яса, і гавайська. І мисливська, і баварська. Їх дуже багато. І курка-гриби, і салямі, і сирна салямі. Усе це опрацьовуємо з ними”, — розповіла майстриня виробничого навчання “Дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу” Тетяна Шевченко.

У сусідньому залі навчаються майбутні кондитери. Переселенка з тимчасового окупованого Приморська Запорізької області Олена — вчителька інформатики. У квітні 2022 року виїхала з міста. За фахом роботу не знайшла. Тому, коли побачила інформацію про набір на курси перекваліфікації, записалася на них одразу.

“Іноді складається життя так, що треба пристосовуватися під реалії, змінювати себе, бо нас змінює час”, — сказала жінка.

За короткий час слухачам кондитерських курсів намагаються дати максимум інформації.

“Дівчата вже багато чому навчилися. Дріжджове тісто, здобне дріжджове, листкове тісто ми вже пройшли з ними. Бісквітний напівфабрикат випікали. Бісквітні рулети, меренгові рулети. Пісочна корзиночка з білковим кремом заварним ось сьогодні в нас, ватрушка з сиром, сіннабони ми пекли вже з ними”, — каже майстриня виробничого навчання “Дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу” Анна Пасько.

Курси розраховані на три тижні. Щоб за такий короткий час дати максимум інформації, весь матеріал майстри адаптували для дорослих слухачів.

“Ми зробили акцент, коли розробляли програму, саме на практичній частині. Теорія давалася в стислому вигляді. І коли вони працюють практично, то закріплюють теоретичні знання”, — пояснила директорка “Дніпровського центру професійно-технічної освіти туристичного сервісу” Інна Войтович.

Організувати такі курси допомогли партнери в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки уряду Німеччини. Щоб перенавчання було максимально корисним, закупили й необхідне обладнання, зокрема й печі для піци. За умовами програми, всі слухачі курсів після закінчення навчання будуть працевлаштовані.

“Програма таким чином складена, що зараз проходить теоретична частина, і вже з наступного тижня вони переходять до роботодавця. Це мережа супермаркетів. Стажуватимуться ті, хто зараз закінчує ці курси. І потім визначатися, чи пропонувати їм робоче місце”, — повідомила начальниця Інспекції з питань праці та зайнятості населення Тетяна Янушкевич.

Після завершення тритижневих курсів їхні слухачі отримають міжнародні сертифікати, які дадуть їм право працевлаштуватися не лише в Україні, а й у Європі. Або скористатися грантовою програмою безповоротного кредитування “єРобота”.  І відкрити власну справу — кондитерський цех чи мініпіцерію.

Читайте також: Нове життя з улюбленим заняттям: переселенка з Маріуполя відродила у Львові квітковий бізнес (ВІДЕО)

Прямий ефір