Російські пропагандисти створюють альтернативну реальність для підтримки путінського режиму — розбір експерта

Ілюстративний колаж: cpd.gov.ua

Російські пропагандисти створюють ілюзорну реальність, покликану дати альтернативне пояснення заявам західних політиків щодо підтримки України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

“Російські пропагандисти створюють альтернативну реальність, і цитати західних політиків, західних аналітиків вони або перекручують на свою користь, тобто маніпулюють, цитують уривки, а не всі цитати, виривають слова з контексту, або ж, як вони теж дуже часто роблять, просто вигадують цитати, вигадують слова, яких люди, яких вони цитують, зовсім не говорили. Так було, наприклад, напередодні саміту НАТО з інтерв’ю Єнса Столтенберга, яке вони просто-таки взяли й настільки переінакшили сказане ним, перевернули з ніг на голову і щось там самі ще й додумали. Це для них абсолютно нормально”, — сказав аналітик.

За його словами, ще 2004 року Росія почала використовувати для пропаганди некоректні переклади, коли в ефірі на промову українських політиків накладається закадровий переклад російською, який повністю спотворює сказане. Зараз у російських ефірах можна почути некоректні переклади і політиків Євросоюзу, і американських політиків.

“Росіян обманюють уже понад 20 років, як мінімум, які Путін перебуває при владі. І брехня — це одна з опор режиму Путіна, на якій усе тримається. Так звана легітимність — це брехня. Починаючи від фальсифікованих виборів, починаючи від брехні щодо просто очорнення політичних опонентів, знищення позицій, брехні в міжнародних відносинах, тобто обману як іноземних держав, так і закидання інформаційного поля іноземних держав фейками, щоб підірвати там суспільно-політичну ситуацію”, — сказав Жуков.

На його думку, без такої брехні вся структура путінського режиму може обвалитися як картковий будиночок.

Жуков зазначив, що в Україні створюються “досьє інформаційних злочинців”, які в РФ розпалюють ненависть і закликають до вбивств.

“Звичайно ж, такі бази є, така інформація збирається, їхня заява ретельно фіксується. І коли постане питання про притягнення Росії як держави до відповідальності за агресію проти України, можливі різні юридичні механізми. Це все ще, скажімо так, багато в чому є новим для світу, не тільки для України, але я хочу вірити в те, що вони будуть притягнуті до відповідальності”, — сказав Жуков.

Читайте також: Росіяни не пов’язують падіння свого рівня життя з війною проти України — думка

Нагадаємо, раніше доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Петренко заявив, що путінський режим живе за рахунок існування пропаганди, одна з основних статей витрат — виховання “патріотів”.

Прямий ефір