Україну приймуть до НАТО тільки після виконання головної вимоги — Альянс не повинен бути прямо залучений у війну з РФ, — Жовтенко

Ілюстративне фото: bigkyiv.com.ua

Фінальне рішення саміту НАТО у Вільнюсі (Литва) дає змогу розпочати процедуру входження України до Альянсу будь-якої миті, коли буде виконана головна вимога — Альянс не має бути прямо залученим у війну з РФ. Про це сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт із міжнародної безпеки Фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

“Завдяки тому, що у фінальному рішенні Вільнюського саміту не вказано точно конкретних обставин у безпековій сфері, які дадуть змогу країнам-членам НАТО запустити процедуру офіційного входження України до Альянсу, роблять це рішення максимально гнучким. Формулювання в політичному рішенні Вільнюського саміту максимально універсальне”, — пояснив він.

“Головна вимога наших союзників по НАТО — це те, що Альянс не повинен бути прямо залучений у війну з РФ. Тобто, мені здається, що саме таке формулювання у фінальному рішенні політичному Вільнюського саміту, воно дає змогу не чекати якогось певного моменту часу і робить це рішення максимально гнучким”, — додав експерт.

Розвитку подій безліч. Головне, щоб країни-члени НАТО могли гарантувати безпеку всередині блоку.

“Це може бути вихід на кордони 1991 року Збройних сил України. Це може бути вихід на кордони 20-21 лютого 2022 року з обов’язковою умовою того, що надалі російський режим підписує документ про капітуляцію і зобов’язується вивести свої війська, наприклад, з окупованого Криму, з окупованого Донбасу. Тобто, варіантів розвитку подій може бути багато”, — припустив Жовтенко.

Західні країни бачать перемогу в повному відновленні територіальної цілісності України.

“Захід бачить перемогу України не в повному військовому розгромі російської армії на території України. Захід бачить перемогу України в політичному врегулюванні, за якого кінцевий результат — це повне відновлення територіальної цілісності України. Таке формулювання дозволяє не чекати розвалу Росії. Тобто тут це просто предмет діалогу, обговорення і предмет консенсусу між нами й нашими союзниками по НАТО. І щойно цей консенсус буде досягнуто в певний момент часу, ми спільно розпочинаємо процедуру офіційного входження України до Альянсу”, — зазначив експерт.

Коли країни-члени НАТО будуть упевнені у власній безпеці — тоді розпочнеться процедура входження України до Альянсу.

“Процеси, які пов’язані з притягненням російського військово-політичного керівництва до відповідальності, та інші процеси, які пов’язані з українською перемогою, вони насправді можуть іти паралельно з треком ухвалення нашими союзниками рішення про те, що настають ті обставини, які влаштовують їх із безпекової точки зору, і можна розпочинати процедуру входження України до НАТО”, — резюмував Жовтенко.

Читайте також: НАТО усвідомлено робить кроки щодо наближення України до Альянсу, розуміючи, що це може бути подразником для РФ, — Жовтенко

Нагадаємо, 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбувся саміт НАТО, на якому було засновано Раду Україна — НАТО. У першому засіданні Ради взяв участь президент України Володимир Зеленський. 11 липня главами держав і урядів країн НАТО було затверджено Вільнюське комюніке, в якому закріплено, що Україна буде членом Альянсу, і вступ відбуватиметься без Плану дій щодо членства в НАТО, а за прискореною процедурою.

Також у межах саміту країни “Великої сімки” (G7) узгодили спільну декларацію щодо довгострокової безпеки та економічної підтримки України.

Прямий ефір